Kwaliteitsplein
Wijn

Wat weet jij van wijn?

Wijn drinken

Enorm veel mensen drinken wijn, zowel in witte, rode als in de rosé vorm of toch een mousserende wijn. Dit zijn allemaal verschillende soorten wijnen die we kunnen krijgen in de winkel.

Wijn is zoals iedereen weet een alcoholische drank en mag dus in Nederland niet verkocht worden aan mensen onder de 18 jaar. Is er twijfel dan mag er van 18 tot 25 jaar om je identiteitsbewijs gevraagd worden. Kun je deze niet aantonen dan is het jammer en krijg je je alcohol niet mee naar huis.

Speciale schappen

In een supermarkt is er een speciaal schap wat meestal helemaal vol staat met soorten wijnen. Deze zijn dan allemaal netjes gesorteerd op of het een zoete wijn of een droge wijn is. Ook worden ze gesorteerd op of het een rode, witte, rosé, of bubbel wijn is en of het misschien een port of sherry is, want deze staan ook in het schap bij de wijnen. Het klinkt raar, maar er zijn alcoholvrije wijnen te verkrijgen bij de slijterij of in de supermarkt.

Druivenrassen

Wijn wordt gemaakt van druiven. Dit is algemeen bekend, maar iedere wijn wordt van een andere druif gemaakt en ook een andere kleur druif. Zo wordt rode wijn gemaakt van blauwe druiven en witte wijn van zowel blauwe als witte druiven. Er zijn veel druiven die voor zowel witte als rode wijn worden gebruikt. Wordt de druif voor een witte wijn gebruikt dan staat er vaak bij deze wijn het woord blanc achter de druif. Zo is er voor rode wijn bijvoorbeeld Pinot en bij witte wijn heet deze Pinot Blanc en zo is er ook Sauvignon en Sauvignon blanc. Zo zijn er nog meerdere druivenrassen die het woord blanc er achter hebben staan. Op het etiket van een wijn staat aangegeven van wat voor druif de wijn gemaakt is en in veel gevallen is dit dan ook gelijk de naam van de wijn.

Smaken

Sauvignon Blanc is een witte druif met een groenige schil. Deze druif wordt dus gebruikt voor de productie van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden (landen waar veel wijn geproduceerd wordt) aangeplant. De Sauvignon Blanc komt van oorsprong uit Zuidwest Frankrijk. Als er een wijn gemaakt wordt van deze druif dan ruikt de wijn als het goed is naar Buxus, wit fruit en bloemen. Als je de wijn proeft herken je de smaken van groene appels, kruisbessen en het kan zo zijn dat je ananas en lychee proeft.

Voor meer info : https://www.horecagoedkoop.nl/wijn/soort/rood