Kwaliteitsplein
Image default
Huishoudelijk

Kalkaanslag tegen gaan met een waterontharder

Het hebben van kalkaanslag kan vervelende nadelen hebben. Een van de nadelen kan zijn dat de levensduur van de huishoudelijke apparaten afneemt wanneer er te veel kalk aanwezig is. De kalk in de apparaten hoopt zich op over de tijd en zorgt ervoor dat de apparaten minder goed gaan functioneren. Daarnaast zorgt de kalk ervoor dat er een minder goede circulatie van water aanwezig is. Een waterontharder kan ervoor zorgen dat deze circulatie beter wordt en het water vanaf de boiler gemakkelijk het huishoudelijke apparaat bereikt. Door een waterontharder toe te voegen zal het energieverbruik ook afnemen doordat het water gemakkelijker zal stromen. 

Te veel kalk kan naast het energieverbruik ook nadelige effecten hebben op de gezondheid van je huid en haar. Het kalk kan zorgen voor de huidaandoening eczeem of psoriasis wat natuurlijk erg vervelend kan zijn. Ook kan te veel kalk je haar erg dof maken wat je liever niet hebt. 

Verschillende soorten waterontharders, met of zonder zout 

Je hebt verschillende soorten waterontharders, de meeste waterontharders werken met zout. Een ander vorm van waterontharders zijn de zoutvrije waterontharders, de naam zegt het al, maar de waterontharders maken geen gebruik van zout. Deze zoutvrije waterontharders maken gebruik van CO2. De CO2 wordt in het water geïnjecteerd. Deze CO2 werk volgens omgekeerde osmose en zet dan een proces in gang waardoor het kalk wordt opgelost en wordt afgevoerd. De CO2 zet de kalk, ook wel calciumcarbonaat, om in calciumbicarbonaat. Deze calciumbicarbonaat lost wel goed op in water, terwijl kalk dat niet goed doet. 

Verschillende voordelen van een zoutvrije waterontharder 

Een voordeel van een zoutvrije waterontharder is dat de waterontharder onderhoudsvrij is. Het enige waar op gelet hoeft te worden is de CO2 fles, deze moet ongeveer een keer per jaar worden vervangen bij een gezin van vier mensen. Een ander voordeel is dat het reinigen met CO2 erop lijkt de beste reinigingsmethode te zijn. Vanuit ervaring komt naar voren dat systemen zonder zout nog beter kalk kunnen oplossen dan systemen die wel gebruik maken van zout of werken met een magneet functie.  

Ook zijn zoutvrije waterontharders goed voor het milieu in tegenstelling tot waterontharders met zout. Waterontharders die gebruik maken van zout zorgen voor waterverontreiniging en voor verspilling. Tevens zorgen deze waterontharders ervoor dat de huishoudelijke apparaten voor een minder lange periode meegaan. Vandaar dat een zoutvrije waterontharder wordt gezien als een duurzamer alternatief dan een ‘normale’ waterontharder.