Kwaliteitsplein
Image default
Huishoudelijk

Van gas naar inductie

Heb je heel je leven lang gekookt op gas? Dan is de stap naar koken op een inductiekookplaat relatief groot. Terwijl vroeger iedereen gebruik maakte van gas, is dit vandaag de dag heel wat minder. Nieuwbouwhuizen worden steeds vaker zonder gasaansluiting gebouwd, maar ook voor het renoveren van keukens kiest men sneller voor koken op inductie.

 

Wat zijn de voordelen van koken op inductie?

Wanneer je kiest voor een inductiekookplaat, dan kies je voor meer veiligheid. De kookzones op je kookplaat worden enkel warm als er kookgerei op staat. Haal je deze er vanaf, dan zal de zone zich automatisch uitschakelen. Er gaat weinig energie verloren tijdens het koken, waardoor enkel de pan wordt verhit en niet de kookplaat zelf. Afhankelijk van de kwaliteit van de pannen, mag je ervan uit gaan dat bij koken op inductie, slechts 10 tot 20 % aan energie verloren gaat, terwijl dit bij gas wel tot 50 % kan oplopen. Etensresten zullen bij een inductiekookplaat ook minder snel aanbakken en inbranden omdat de plaat zelf niet warm wordt. Met behulp van een microvezeldoek houd je je kookplaat makkelijker schoon dan bij een gasvuur vanwege de vlakke kookzones. Verder ben je in de mogelijkheid om water tot twee keer sneller op te warmen dan op een gaskookplaat door het magnetisch veld dat wordt opgewekt.

 

Wat te doen, van gas naar inductie?

Bij de keuze om over te stappen van gas naar inductie, zijn er enkele zaken waarmee je rekening dient te houden:

 

Het elektriciteitsverbruik

Bij het koken op elektriciteit zal er meer stroom gevraagd worden. De meterkast zal voldoende zwaar moeten zijn om de vraag naar elektriciteit te kunnen beantwoorden. Let er ook op dat de hoofdzekering het verhoogde stroomverbruik aankan. Eventueel zal je je meterkast dienen aan te passen of vervangen met één die beschikt over een speciale kookgroep. Alles hangt af van de soort inductieplaat waarvoor je kiest.

De pannen

Als je overstapt van gas naar inductie, dan zal je rekening moeten houden met de aankoop van speciale pannen met een dikke magnetische bodem. Hoe hoger de kwaliteit van je kookgerei, des te beter deze extreme spanningen kan opvangen en weerstaan. Op deze manier zal er meer warmte ontwikkelt worden, en bijgevolg haal je een hoger rendement uit je kookplaat.

We kunnen hieruit zeker concluderen dat de keuze om van gas naar inductie te gaan, heel wat voordelen met zich meebrengt. Het is zowel aangenaam voor je uitgaven als voor het milieu.