Kwaliteitsplein
ZZP

Zadelstoel, de ergonomische zadelkruk met rugleuning

Zadelstoel ergonomisch

Een zadelstoel is kortweg gezegd een zadelkruk met rugleuning. Zoals bij de meeste wel bekend wordt een zadelkruk vooral gebruikt door mensen die langdurig in een zelfde houding werkzaam zijn en lichamelijke klachten aan nek, rug en benen willen voorkomen. U kunt hierbij denken aan beroepsgroepen zoals kappers, tandartsen, schoonheidsspecialisten, verplegend personeel maar ook in het MKB is de zadelkruk een steeds meer gebruikt hulpmiddel om klachten zoals RSI en pijn in de onderrug te voorkomen. In huiselijke situaties is de zadelkruk een welkom hulpmiddel voor mensen die niet langdurig kunnen staan maar toch de noodzakelijke taken in het huishouden zelfstandig willen blijven verrichten.

 

Zadelstoelen zijn uitgerust met een ergonomische gevormde zadelzitting en zijn in veel verschillende situaties inzetbaar. De zadelkruk met rugleuning neemt weinig ruimte in en is gemakkelijk toepasbaar op werkplekken waar weinig (been)ruimte is. Groot voordeel is dat deze zitmeubelen standaard zijn uitgerust met soepel lopende zwenkwieltjes waardoor de zadelkruk gemakkelijk op de werkplek verplaatsbaar is zonder dat je op moet staan. Hiernaast is de zadelstoel een goede oplossing bij staande beroepen om het langdurig staan te doorbreken. Een zadelstoel ontlast de benen omdat deze niet meer het volledige lichaamsgewicht moet dragen.

 

Een zadelstoel of zadelkruk met rugleuning heeft de juiste ergonomische eigenschappen om veel onnodige lichamelijke klachten die veroorzaakt kunnen worden door langdurig in dezelfde houding te werken te voorkomen. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken zodat er optimaal geprofiteerd kan worden van deze ziteigenschappen. Zo is de zithoogte essentieel om in de juiste houding de werkzaamheden te kunnen verrichten. Afhankelijk van de lichaamslengte en werkhoogte dient de zadelstoel zo afgesteld te worden, dat wanneer uw voeten plat op de grond rusten uw benen in een hoek van 135 graden staan. In deze zithouding staan uw bekken namelijk in de goede positie en is doorbloeding naar uw bovenbenen gewaarborgd. Het kan voorkomen dat bij de ideale werkhouding, bijvoorbeeld bij werkzaamheden aan een hoge tafel, uw voeten de grond niet meer raken. In dit geval kunt u gebruik maken van een voetring die bij de meeste goede zadelstoelen als optie verkrijgbaar is.

 

Zadelstoel of zadelkruk kopen

Een zadelstoel en zadelkruk hebben door zijn uniek gevormde zadelzitting beide een groot voordeel ten opzichte van de traditionele bureaustoel. Bij het zitten op een gewone bureaustoel is het voor het lichaam moeilijk om het heupgewricht langdurig ongesteund recht op te houden. Hierdoor kan verstoring van de doorbloeding in het bekkengebied en benen ontstaan. Dit gevaar is bij een zadelstoel of zadelkruk veel minder aanwezig. Zelfs wanneer er door vermoeidheid van de rugspieren er wat meer ingezakt gezeten wordt zal de afvlakking van de lage rug nog steeds minder zijn vergeleken met het zitten op een gewone stoel.

 

Heeft u werkzaamheden waarbij u langdurig in dezelfde houding werkzaam bent dan is het aan te raden om een zadelstoel of zadelkruk aan te schaffen. Beide verrijdbare krukken kunnen langdurig en intensief gebruikt worden. Al wordt over het algemeen een zadelstoel geadviseerd bij langdurige dagelijkse werkzaamheden. Ook bij gebruik van een ergonomisch product zoals de zadelkruk is het verstandig om regelmatig te pauzeren en uw spieren te ontlasten.

 

Tabouret Benelux

E-mail: info@tabouretbenelux.com

Telefoon: 033 – 7850399

Voor meer info : http://www.tabouretbenelux.com/