Kwaliteitsplein
Image default
Gezondheid

Wil je een AED kopen? Houd hier rekening mee

Als het gaat om de aanschaf van een AED zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn een aantal tips om je te helpen de beste beslissing te nemen voor het aanschaffen van een AED.

Controleer de plaatselijke wet- en regelgeving voordat je een AED aanschaft

Nu het aantal medische noodgevallen wereldwijd toeneemt, wordt het bezit van een Automatische Externe Defibrillator (AED) steeds populairder. Maar voordat je de sprong waagt en een AED aanschaft, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van plaatselijke wetten en regels die het bezit ervan in uw regio beperken of verbieden. Veel landen hebben voorschriften die bepalen wie AED’s mag gebruiken, waar ze geplaatst mogen worden en in welke gebieden gebruikers extra training nodig hebben. Het is verstandig deze voorschriften te onderzoeken voordat je een AED aanschaft, zodat je later niet te maken krijgt met mogelijke juridische gevolgen.

Zorg ervoor dat je training krijgt in het gebruik van een AED voordat je er een aanschaft

Als je in de markt bent voor een AED, is het een absolute noodzaak dat je een goede training krijgt in het gebruik ervan. Dit zal ervoor zorgen dat je in geval van een medische noodsituatie erop kunt vertrouwen dat je AED correct wordt gebruikt en de behandeling correct toedient. De training moet niet alleen inhouden hoe je het apparaat goed gebruikt, maar ook reanimatie-instructie, zodat je voldoende voorbereid bent in geval van een hartstilstand. Begrijpen hoe je pads moet lokaliseren en schokken moet toedienen is allemaal belangrijke kennis en vooraf training krijgen kan in zulke gevallen kostbare tijd besparen. Bovendien kan deze training gemoedsrust geven in de wetenschap dat elke levensbedreigende situatie met vaardigheid en vertrouwen kan worden afgehandeld.

Wees je bewust van de verschillende soorten AED’s die op de markt verkrijgbaar zijn

Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) kunnen een levensreddend hulpmiddel zijn in geval van een hartstilstand. Of je nu een zorginstelling bent, een bedrijf, of een particulier die uit voorzorg een AED beschikbaar wilt maken, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende typen en modellen voordat je tot aanschaf overgaat. Verschillende typen bieden verschillende mogelijkheden, zoals verschillende taalopties voor gesproken aanwijzingen of speciale gevoeligheidsinstellingen voor kleine kinderen. Het kennen van de verschillen kan je helpen een weloverwogen beslissing te nemen over welk type het beste bij je behoeften past. Doe grondig onderzoek, zodat als je in een noodsituatie terechtkomt, het juiste type AED klaar en direct beschikbaar is.

Overweeg waar je je AED opbergt en hoe toegankelijk hij is in geval van nood

In een noodsituatie is het essentieel dat een AED gemakkelijk toegankelijk is voor degenen die het moeten gebruiken. Door het apparaat op een veilige en geschikte plaats op te bergen kan de reactietijd worden verkort, iets wat het verschil kan maken bij het redden van een leven. Bij het bepalen van de opslagplaats van de AED moet niet alleen gekeken worden naar de veiligheid ervan (zoals buiten bereik van kinderen), maar ook naar hoe gemakkelijk de AED bereikbaar is als dat nodig is. Op die manier is de kans groter dat mensen die hulp zoeken bij een hartstilstand snel hulp krijgen.

Controleer de vervaldatum van de batterijen en elektroden van je AED en vervang ze indien nodig

Voor een veilig gebruik van een AED-apparaat is meer nodig dan alleen controleren of de technologie goed werkt. Hoewel het regelmatig inspecteren van de pads en het apparaat wordt aanbevolen, is het ook belangrijk om de vervaldatum van de batterijen en elektroden te controleren telkens als je je AED gebruikt. Deze onderdelen vervallen vaak binnen een jaar, dus zorg ervoor dat je de leeftijd controleert voordat je op een noodsituatie reageert. Door beide cruciale onderdelen van je AED minstens eenmaal per jaar te controleren, kun je er zeker van zijn dat als het moment komt om hem in te zetten in een noodgeval, de AED klaar is om levensreddende diensten te verlenen.

AED kopen of leasen?

Ben je aan het twijfelen om een AED te kopen of te leasen? Leasen is de beste oplossing als je een AED wilt aanschaffen, maar niet in een keer groot bedrag wilt of kunt betalen. Met het leasen van een AED betaal je iedere maand hetzelfde bedrag. Ben je in staat om een AED in een keer te betalen? Dan is het kopen van een AED het beste om te voorkomen dat je maandelijkse lasten hoger worden.