Kwaliteitsplein
Image default
Gezondheid

Behandeling van de hernia: voornaamste alternatieven

Een hernia wordt gekenmerkt door veranderingen in de tussenwervelschijven van de wervelkolom. De patiënt met hernia kan pijn in de wervelkolom voelen, vooral in de lendenwervelkolom en de halswervelkolom, en in meer gevorderde gevallen straalt het ongemak uit naar de onderste en bovenste ledematen, waar het ook verlies van gevoel en tintelingen veroorzaakt.

De behandeling van een hernia moet in 90% van de gevallen conservatief zijn (zonder operatie). Dit betekent dat 9 van de 10 mensen met een hernia geen operatie nodig hebben en volledige verbetering van hun klachten zullen hebben.

Bij 1 op de 10 mensen met een hernia kunnen echter complicaties optreden, zoals: krachtsverlies in arm of been, pijn die niet verbetert met medicijnen, of verlies van urinecontrole en het vermogen om te lopen. In deze gevallen is een operatie doeltreffender dan een conservatieve (niet-chirurgische) behandeling. De meest gebruikte chirurgische behandeling van een hernia is stabilisatie/fusie van de wervelkolom.

Hernia symptomen

Een hernia is een aandoening die uiteenlopende symptomen kan veroorzaken. Sommige mensen zullen geen klachten hebben, anderen hebben pijn in de wervelkolom (rugpijn). Bovendien kan een hernia een zenuw beknellen en pijn veroorzaken die uitstraalt naar arm of been.

Waarom hernia’s pijn veroorzaken

Een gedegenereerde tussenwervelschijf kan pijn in de onderrug veroorzaken als gevolg van een plaatselijk ontstekingsproces. Bovendien wordt de verouderende tussenwervelschijf kwetsbaarder en kan hij scheuren en uit de kom gaan. Het verplaatste kraakbeenfragment wordt een hernia genoemd.

In sommige gevallen kan een hernia een zenuw beknellen, waardoor de pijn uitstraalt naar de armen of benen. Enkele risicofactoren voor vroegtijdige veroudering van de tussenwervelschijven zijn: genetische aanleg, roken, overgewicht en repetitieve werkactiviteiten.

Behandeling voor hernia

In de acute crisis kunnen verschillende medicijnen worden gebruikt voor pijnbestrijding, zoals eenvoudige analgetica, niet-hormonale ontstekingsremmers, hormonale ontstekingsremmers (corticoïden), spierverslappers, opioïde analgetica en anticonvulsiva. Sommige geneesmiddelen worden gecontroleerd of alleen op medisch advies verkocht.

 

Modaliteiten voor conservatieve behandeling van hernia

In de meeste gevallen verdwijnen de acute symptomen van een hernia volledig met een niet-chirurgische behandeling. Er zijn verschillende opties voor conservatieve behandeling van hernia tijdens de acute fase, zoals:

  • Rust – In de eerste dagen (of weken) van pijn die uitstraalt naar de arm of het been, zal uw lichaam u vragen de intensiteit van lichamelijke activiteiten (werk en vrije tijd) te verminderen en een zekere mate van rust te houden.
  • Fysiotherapie – wordt vaak gebruikt voor pijnbestrijding in de beginstadia. Er zijn verschillende modaliteiten van analgesie die in de kritieke fase van de pijn kunnen worden gebruikt. Daarna worden geleidelijk spier rekkingsoefeningen ingevoerd, gevolgd door spierversterkende oefeningen.
  • Acupunctuur – medische procedure waarbij metalen naalden in bepaalde delen of punten van het lichaam worden ingebracht en gemanipuleerd, en die gericht is op de behandeling van vele klinische aandoeningen en op het behoud van de gezondheid.

Welke oefeningen zijn toegestaan voor mensen met een hernia?

Het antwoord hangt af van de symptomen. Tijdens de pijnlijke fase (d.w.z. tijdens de crisis) zijn oefeningen niet aan te bevelen. Nadat de symptomen zijn verbeterd, moet worden begonnen met een geleidelijk programma voor lichamelijke revalidatie.

Het is echter belangrijk een medische evaluatie te ondergaan om de aanwezigheid van neurologische waarschuwing factoren vast te stellen, die de indicatie van het soort behandeling kunnen wijzigen. Aan het eind van dit stadium zullen de meeste mensen geen beperkingen meer hebben op het gebied van sport of vrijetijdsbesteding.