Van gas naar inductie

Heb je heel je leven lang gekookt op gas? Dan is de stap naar koken op een inductiekookplaat relatief groot. ...

Heb je heel je leven lang gekookt op gas? Dan is de stap naar koken op een inductiekookplaat relatief groot. Terwijl vroeger iedereen gebruik maakte van gas, is dit vandaag de dag heel wat minder. Nieuwbouwhuizen worden steeds vaker zonder gasaansluiting gebouwd, maar ook voor het renoveren van keukens kiest men sneller voor koken op inductie.

 

Wat zijn de voordelen van koken op inductie?

Wanneer je kiest voor een inductiekookplaat, dan kies je voor meer veiligheid. De kookzones op je kookplaat worden enkel warm als er kookgerei op staat. Haal je deze er vanaf, dan zal de zone zich automatisch uitschakelen. Er gaat weinig energie verloren tijdens het koken, waardoor enkel de pan wordt verhit en niet de kookplaat zelf. Afhankelijk van de kwaliteit van de pannen, mag je ervan uit gaan dat bij koken op inductie, slechts 10 tot 20 % aan energie verloren gaat, terwijl dit bij gas wel tot 50 % kan oplopen. Etensresten zullen bij een inductiekookplaat ook minder snel aanbakken en inbranden omdat de plaat zelf niet warm wordt. Met behulp van een microvezeldoek houd je je kookplaat makkelijker schoon dan bij een gasvuur vanwege de vlakke kookzones. Verder ben je in de mogelijkheid om water tot twee keer sneller op te warmen dan op een gaskookplaat door het magnetisch veld dat wordt opgewekt.

 

Wat te doen, van gas naar inductie?

Bij de keuze om over te stappen van gas naar inductie, zijn er enkele zaken waarmee je rekening dient te houden:

 

Het elektriciteitsverbruik

Bij het koken op elektriciteit zal er meer stroom gevraagd worden. De meterkast zal voldoende zwaar moeten zijn om de vraag naar elektriciteit te kunnen beantwoorden. Let er ook op dat de hoofdzekering het verhoogde stroomverbruik aankan. Eventueel zal je je meterkast dienen aan te passen of vervangen met één die beschikt over een speciale kookgroep. Alles hangt af van de soort inductieplaat waarvoor je kiest.

De pannen

Als je overstapt van gas naar inductie, dan zal je rekening moeten houden met de aankoop van speciale pannen met een dikke magnetische bodem. Hoe hoger de kwaliteit van je kookgerei, des te beter deze extreme spanningen kan opvangen en weerstaan. Op deze manier zal er meer warmte ontwikkelt worden, en bijgevolg haal je een hoger rendement uit je kookplaat.

We kunnen hieruit zeker concluderen dat de keuze om van gas naar inductie te gaan, heel wat voordelen met zich meebrengt. Het is zowel aangenaam voor je uitgaven als voor het milieu.

 

Gerelateerde berichten die u niet mag missen

Zakelijk

Van papieren chaos naar digitale grip

De valkuil van blijven aanmodderen  Veel ondernemers beginnen met een simpele administratie: een mapje op de computer, een boekje voor de bonnetjes en een paar

Auto’s en Motoren

Autodealer in Kampen als zakelijke partner

Een vooruitstrevende autodealer in Kampen is niet alleen een adres voor particuliere klanten, maar ook een waardevolle partner voor ondernemers en zzp’ers. Auto RenZ biedt

Bedrijven

De kracht van Marello voor bedrijven

Als het salesproces hapert, dan merk je dat meteen. Iedereen binnen jouw organisatie – van verkoop tot administratie – voelt de druk als een klant

Huishoudelijk

Sfeervolle tuinen met Wonder Rugs

De zomerzon schijnt, het zit nog even heerlijk in een comfortabele loungestoel met een kop koffie, maar er ontbreekt nog iets. Uw blik valt op

Zakelijk

De meerwaarde van een locatie met karakter

Waar je vergadert, maakt het verschil  Bij het plannen van een zakelijke bijeenkomst komt veel kijken. Natuurlijk draait het om inhoud, voorbereiding en deelnemers, maar

Energie

Duurzame installaties slim onderhouden

De installatie van zonnepanelen en warmtepompen wordt steeds normaler en toegankelijker. Een teken dat we volop bezig zijn met verduurzamen, goed nieuws dus! Maar een