Kwaliteitsplein
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe wordt je een barista?

Een barista wordt je niet zomaar. Een barista weet alles over koffie en kan de verschillende smaken in koffie herkennen. Ook kan de barista de espressomachine en bonenmaler zo instellen dat de koffie het best tot zijn recht komt. Maar, als je niet in een specialty coffeebar werkt is dagelijks oefenen en zo achter alle geheimen van het vak komen erg lastig. Een barista workshop leert je alles over koffie en hoe je net als een barista ook thuis heerlijke koffie kunt zetten. Ook zul je met een barista diploma op zak eerder worden aangenomen in jouw favoriete koffietentje. Je hoeft namelijk niet meer ingewerkt te worden op de koffiemachine en dat is vaak het meeste werk voor horecazaken. Weer een zorg minder voor de manager.

Barista worden in de horeca

Barista’s zijn ontzettend belangrijk voor elke horeca zaak. Dit komt mede doordat de verwachting van de consument steeds hoger wordt. Je kunt bijna niet meer aankomen met een cappuccino waar geen latte art in zit. Niet alleen de consument is blij met een professionele barista achter de machine, maar ook de horeca manager. Met een professionele barista hoeft de manager zich namelijk geen zorgen meer te maken over het instellen van de espressomachine en bonenmaler. De barista zorgt ervoor dat alles altijd juist staat afgesteld, dat er altijd in de juiste workflow wordt gewerkt en dat de consument altijd dezelfde kwaliteit op tafel krijgt. Met een horeca barista training is personeel snel opgeleid en van daaruit kunnen de barista’s zelf door ontwikkelen.

De barista workflow

Wanneer je als barista achter de bar staat zul je met een gestructureerde workflow moeten werken. Soms komen de bonnen je om de oren vliegen en moet je als barista rustig kunnen blijven en altijd dezelfde kwaliteit leveren. De juiste workflow hangt onder andere af van de indeling van de bar, hoeveel man er achter de bar staat en hoe druk het is. Is het een rustige dag? Dan zul je een hele andere workflow aanhouden dan wanneer het ontzettend druk is. Een getrainde barista past zich hieraan aan. Er zijn echter wel een aantal basis regels; maak nooit meer dan twee drankjes tegelijk, plantaardige melk als laatst, verwarm glazen eerst, etc. 

Wil je altijd met een gestructureerde workflow werken? Stem dit dan af met de manager en je collega’s. De workflow maakt werken voor iedereen sneller en efficiënter en dat betekent meer rust tijdens een drukke dag.