Kwaliteitsplein
Gezondheid

Pigmentvlekken: wat zijn dat?

Pigmentvlekken: wat zijn dat?

Pigmentvlekken zijn vlekken die optreden bij het hebben van pigmentcellen die teveel pigment aanmaken. Wanneer je veel last hebt van pigmentvlekken dan is er sprake van afwijkende pigmentcellen die onder andere verantwoordelijk zijn voor de huidskleur. Door deze afwijking en de beschermende functie die de cellen hebben, wordt er bijvoorbeeld bij blootstelling aan zonlicht teveel pigment waardoor je donkere vlekken op de huid krijgt.

Meest voorkomende pigmentvlekken

Het ontstaan van pigmentvlekken kent meerdere oorzaken. Zo zijn er ook heel wat verschillende soorten pigmentvlekken. De meeste voorkomende pigmentvlekken zijn:

–          Aangeboren pigmentvlekken: vaak gaat het hier om moedervlekken.

–          Zonnevlekken: veroorzaakt door overmatige blootstelling aan zonlicht.

–          Ouderdomsvlekken: zijn ook pigmentvlekken veroorzaakt door teveel zonlicht, maar treden pas bij ouderdom op.

–          Zwangerschapsmasker: hierbij is er sprake van een pigmentvlek in het gezicht door hormonale veranderingen.

   

 

Zijn pigmentvlekken te voorkomen

Bepaalde pigmentvlekken zijn vaak wel te voorkomen, maar niet allemaal en niet altijd. Aangeboren pigmentvlekken zijn uiteraard niet te voorkomen, terwijl zonnevlekken en ouderdomsvlekken dat vaak wel zijn. Wanneer je bang bent voor het krijgen van zulke pigmentvlekken, dan moet je simpelweg proberen voorzichtig te zijn met het te vaak in aanraking komen met zonlicht. Door met mate te zonnen, is de kans al een stuk groter dat je geen last krijgt van zulke pigmentvlekken. In geval van zwangerschapsmasker kan er moeilijk sprake zijn van voorkomen omdat deze vaak ‘onaangekondigd’ bij zwangerschap optreden. De kans is echter wel groot dat zo een pigmentvlek na de zwangerschap verdwijnt. Mocht dat toch niet het geval zijn dan kun je nog altijd een tube Skinlight crème bij een beauty salon of gewoon op een webshop kopen. De crème is speciaal bedoeld voor het verminderen van pigmentvlekken en schijnt volgens velen voor een mooi resultaat te zorgen.

Voor meer info : http://www.skinlight.be