Kwaliteitsplein
Gezondheid

Gevaar van bankhangen!

Wat is er nu lekkerder dan zo nu en dan een hele dag lekker op de bank te hangen en naar je favoriete serie te kijken? Heel veel mensen komen op deze manier volledig tot ontspanning maar er schijnen ook nog enkele gevaren te kleven aan dat bankhangen want mensen die dit vaak doen hebben een grotere kans op angststoornissen.

Een wetenschapper in Australië heeft namelijk ontdekt dat lang stilzitten niet alleen slecht is voor de fysieke gezondheid maar dus ook voor de mentale gezondheid. Uit het onderzoek bleek namelijk dat mensen die veel uren per dag gamen of tv kijken sneller last krijgen van paniekaanvallen en andere vormen van angststoornissen. Bovendien kunnen er ook fysieke klachten optreden, zoals hartkloppingen, ademhalingsproblemen, gespannen spieren en hoofdpijn. Er is bij dit onderzoek rekening gehouden met de situatie waarin mensen zich bevinden. Hebben mensen bijvoorbeeld veel last van stress door bijvoorbeeld examens of een te hoge werkdruk dan is de kans op angstklachten sowieso groter. Maar waarom verhoogd al dat ‘bankhangen’ nu de kans op angstklachten?

Het zit hem waarschijnlijk in het feit dat te veel televisiekijken het slaapritme van de mens in de war schopt. Uit meerdere wetenschappelijke studies is gebleken dat slaapritme erg belangrijk is voor de mentale gezondheid van de mens. Om de conclusies uit dit onderzoek nog te versterken is het wel belangrijk dat er aanvullend onderzoek nog wordt gedaan. Hoe meer we uiteindelijk te weten komen over oorzaken van angststoornissen hoe beter hulpverleners van bijvoorbeeld psychologiepraktijk Ypenburg mensen kunnen helpen.  Voor psychologie Ypenburg zijn onderzoeken natuurlijk van enorm belang dus het is te hopen dat er steeds meer geld vrijkomt voor wetenschappelijke onderzoeken. Hier ligt misschien ook een taak van de politiek om hier beleid voor te maken. Hoe dan ook is het verstandig om de komende tijd niet te veel uren achter de buis te hangen!

 

Voor meer info : http://www.psychologiepraktijkjonkman.nl/