Kwaliteitsplein
Bedrijven

Obsessief schoonmaken

Het komt weleens voor bij mensen dat ze alles te erg doen. Hiermee wordt bedoeld dat ze drie keer checken voordat ze weggaan, het gas van het gasfornuis drie keer uit doen of drie keer de badkamer schoonmaken. Deze dwangstoornis wordt ook wel obsessieve compulsieve stoornis genoemd. Mensen die deze stoornis hebben vinden het normaal om het zo vaak te doen. Ze kunnen er niet tegen als de dit niet zo vaak doen. Ze verzinnen ook allemaal regels voor zichzelf waar ze zich aan moeten houden. Een voorbeeld hiervan is dat ze niet het huis willen verlaten voordat ze de voordeur twee keer op slot hebben gedaan.

Ieder van ons heeft natuurlijk wel zijn of haar vaste gewoontes en routines en iedereen heeft er wel een paar aparte tussen zitten. Misschien heb jij wel een speciale manier om de badkamer voegen schoon te maken. Of misschien moet je per se de voegen wit maken door ze drie keer te schrobben. Anderen doen weer bij elke belangrijke toets hun geluksonderbroek aan. Maar deze stoornis kan het leven van de mensen die het hebben heel erg in de weg zitten. Het beïnvloed namelijk hun hele leven en ze hebben hier dus elke dag last van hebben.

Men schat dat 1-2% van de bevolking last heeft van een dwangstoornis. Er bestaan echter veel verschillende soorten van deze dwangstoornis. Je hebt de welbekende smetvrees, hierbij willen mensen alles obsessief schoonmaken. Er is ook teldwang, dit houdt in dat mensen alles precies willen hebben op hun manier. Alle kleurpotloden moeten op kleurvolgorde en alles moet netjes en geordend staan. Een andere vorm van dwangstoornis is controledwang. Hierbij worden er steeds (belangrijke) zaken of dingen vergeten. Dit gebeurt wel per ongeluk, maar kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Ze vergeten bijvoorbeeld het gas van het gasfornuis uit te doen. 

Voor meer info : https://www.voegxpert.nl/