Kwaliteitsplein
Image default
Zakelijk

De trend van elektriciteit

Wist je dat één op de vier mensen niet beschikt over elektriciteit? Dit zijn heel veel mensen en is vooral een probleem in de armere landen. Maar hoe zit het eigenlijk met het verbruik van onze elektriciteit? 

Stijging

Nederland is een land die veel gebruik maakt van elektriciteit. De afgelopen jaren is de elektriciteitsproductie flink gestegen. Het gaat hierbij vooral om de elektriciteitsproductie uit aardgas. Door het coronavirus was er een kleine daling, maar sinds er steeds meer mag, is de stijgende lijn weer te zien. De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, zoals wind en zon is ook flink gestegen. Dit komt vooral door de zonnepanelen die de mensen op de daken plaatsen. Dit biedt perspectief voor de toekomst.

Wanneer verbruiken wij het meest?

Iedere dag gebruiken wij in de avond elektriciteit het meest. De lampen gaan dan aan, mensen gaan koken en we kijken televisie. In de avond stijgt de elektriciteitsconsumptie dan ook tot het maximum. In de nacht zakt het weer omlaag. In de ochtend zijn we aan het opstarten en stijgt het langzaam, maar gedurende de dag zakt het wel weer. Het gebruik van elektriciteit is dus redelijk voorspelbaar.

Het aanleggen van elektriciteit

Het aanleggen van de elektriciteit kan je het beste overlaten aan een elektricien. Denk dan aan stopcontacten aanleggen of een nieuwe groepenkast. Dit zijn klussen die gevaarlijk zijn om zelf uit te voeren. Probeer dit daarom ook niet zelf en geef deze klus uit handen. Een goede elektricien weet precies wat hij of niet kan doen. Het kan namelijk ook voorkomen dat er onnodige beschadigingen op materialen komen. Het maakt niet uit wat voor klus op het gebied van elektra aanleggen je hebt. Een elektricien kan jou altijd helpen.