Kwaliteitsplein
Image default
Onderwijs

Wat is NLP en hoe kan het u helpen?

NLP onderzoekt genialiteit en kwaliteit en bekijkt hoe individuen en organisaties uitstekende resultaten kunnen behalen. Het geeft u meer controle over uw vermogen om vaker goed te kunnen presteren, dus op uw best te zijn. NLP werd in 1972 in Amerika opgericht door Richard Bandler en John Grinder. Zij gingen op zoek naar het verschil tussen het gedrag van mensen die bekwaam zijn in een bepaalde vaardigheid en degenen die erin uitblinken. NLP is een afkorting van Neuro Linguïstisch Programmeren en betekent: 

  • Neuro – onze geest en hoe we denken
  • Taalkundig – hoe we taal gebruiken en hoe het ons beïnvloedt
  • Programmering – hoe en waarom we bepaalde stappen ondernemen om onze doelen te bereiken.

 

De drie verschillende fases van NLP 

NLP is een breed begrip en kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd.  Het gaat bijvoorbeeld ook over het opbouwen van een verstandhouding door het aangaan en onderhouden van een relatie van wederzijds vertrouwen en begrip tussen twee of meer mensen. Rapport in NLP begint met non-verbale acties van het matchen en spiegelen van lichaamstaal, of het nu gaat om houding, gebaren, gezichtsuitdrukkingen, oog contractie, knippersnelheid, ademhalingssnelheid of het volume, de toon en de toonhoogte van de stem. Als u een verstandhouding opbouwt, krijgt u toegang tot het wereldmodel van een ander persoon. 

 

 Hoe kan NLP u helpen? 

 Waar we aan denken, beïnvloedt onze gevoelens, onze gevoelens beïnvloedt hoe we ons gedragen. Wanneer u dus betere resultaten wilt behalen, dan moet u het denkpatroon veranderen. 

 U moet de wereld gaan begrijpen. Het is van belang om een betere verstandhouding op te bouwen zoals anderen het doen. Alleen dan gaat u stappen maken in het proces. 

 We ervaren het leven door middel van onze vijf zintuigen: zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Naarmate u zich meer bewust wordt van de zintuigen van andere mensen, kunt u zich bij hen voegen in hun wereld om uw communicatie te verfijnen en uw verstandhouding te verdiepen door te luisteren naar de taal en woorden die ze gebruiken.

NLP helpt u ook bij het creëren van krachtige resultaten. Veel senior leiders, politici, sporters, CEO’s, etc. gebruiken NLP als hulpmiddel om ervoor te zorgen dat ze hun doelen bereiken.

NLP gaat over het modelleren van excellentie. We modelleren onszelf en de mensen om ons heen al onbewust. Modelleren is hoe kinderen leren. Denk eens na over de gewoontes die u heeft – ziet u deze gewoontes ook terug bij uw ouders? Een grote kans dat deze redelijk overeenkomen. U kunt dit dus ook in uw omgeving toepassen. Door bijvoorbeeld uit te zoeken wat inspirerende mensen hebben gedaan waardoor zij hun doelen hebben behaald. U kunt dit dan modelleren en toepassen in uw eigen omgeving. 

Een NLP Master practitioner helpt klanten het succes van leeftijdgenoten te modelleren. 

Gerelateerde artikelen

Culturele activiteiten voor leerlingen van alle leeftijden

Een digibord, wat is dat?

Blijf jezelf ontwikkelen in het onderwijs