Kwaliteitsplein
Image default
Toerisme

Oriëntatiepunt van Bulgarije – Steenbos

goedkope last minute vakantie

Reizigers die Bulgaarse resorts kiezen voor hun vakantie, beperken zich vaak niet tot stranden en wateractiviteiten. In het land maken ze kennis met veel interessante plekken. Bulgaarse reisorganisaties bieden tientallen spannende excursies naar de bezienswaardigheden van het land. Een van die unieke attracties is het natuurlijke fenomeen van het Stenen Woud, een andere naam voor gehamerde stenen.

Het stenen bos ligt 18 kilometer van Varna en is een uniek natuurverschijnsel. Het is gelegen op zandheuvels, waartussen de Stara Planina-snelweg is aangelegd. Fantastische zuilen van zes tot acht tot twaalf meter hoog, leeg van binnen, zien er indrukwekkend en onvergetelijk uit. Maar deze hoogte is alleen het zichtbare deel van de kolommen; in feite zijn ze diep in de grond begraven, soms tot 100 meter. De lokale bevolking noemt deze plaats het Stenen Woud of de Driven Stones.

De stenen zuilen zijn gerangschikt in rijen en zien eruit alsof ze met elkaar verbonden zijn door twee kegels, die de kolommen nauwelijks raken met hun scherpe top. De centrale groep kolommen is 850 meter lang en tot 120 meter breed. Het bestaat uit ongeveer driehonderd verschillende kolommen. Een groep stenen die lijkt op versteende dieren of een bevroren fontein ziet er heel ongewoon uit. Als je binnen een straal van ongeveer 50 kilometer rondrijdt, kun je nog zo’n 15 van dergelijke groepen kolommen vinden, alleen veel kleiner in omvang en aantal. Daarom is het de centrale groep die duizenden toeristen trekt.

Het voorkomen van gehamerde stenen

Er zijn veel hypothesen over hoe dit bos is verschenen, alleen de meest basale zijn maximaal 20 stuks. De meest populaire hypothese is dat er meer dan vijftig miljoen jaar geleden op deze plek een zee was. Door de eeuwen heen hebben zich verschillende lagen van verschillende rotsen gevormd op de zeebodem. Atmosferische verschijnselen, die deze lagen beïnvloedden, soldeerden ze aan elkaar en vormden deze hoge pilaren, die sterk lijken op stalactieten in grotten. Geleidelijk aan sneed de impact van water en lucht de kolommen af, waardoor ze verschillende vormen kregen, zo vergelijkbaar met fantastische bomen.

Volgens een andere versie waren de kolommen gevormd uit gigantische koralen die groeiden op de bodem van de oude zee. En de holtes in de kolommen verschenen vanwege het feit dat versteende gezwellen zich vormden rond de planten die op dat moment groeiden, zoals bijvoorbeeld tropische mangroven. Na verloop van tijd rotten de stammen van deze bomen, maar de schaal bleef bestaan ​​en zo verschenen de holle kolommen.

De nieuwste hypothese is dat deze stenen zijn ontstaan ​​onder invloed van methaan dat uit de zeebodem stroomt. Het gas steeg in een stroom naar de oppervlakte en daaromheen vormden zich geleidelijk dode zeedieren, die aan elkaar werden gesoldeerd met kwartszand. En zo groeiden geleidelijk de kolommen uit de zeebodem, en binnen, waar het gas stroomde, waren er holtes.

Volgens een andere versie waren de kolommen een koraalkolonie. En er zijn ook vrij ongebruikelijke versies. Groepen mensen geloven dat deze zuilen megalieten waren. Ze geloven dat er in de oudheid een tempel of observatorium in dit gebied was. En de kolommen waren als bakens, in staat om signalen van buitenaardse wezens uit de verre ruimte te ontvangen.

Tegenwoordig worden veel stenen met verschillende namen genoemd. Er zijn zoals: Troon, Familie, Monnik, Soldaat, Duivel en anderen. Deze namen zijn bedacht door mensen die in de buurt wonen. En op de grens met het bos, naast drie kleine zuilen, legden de lokale bevolking een cirkel van stenen op de grond. Er is een overtuiging dat je om beurten alle kolommen moet doorlopen, deze cirkel moet bereiken en in het midden moet staan, staan, een tijdje bevroren, en daarna zal geluk in al zijn zaken bijdragen aan de persoon. Over het algemeen beschouwt de oudere generatie in Bulgarije deze plek als betoverd, waar ongebruikelijke dingen gebeuren met verschillende mensen.

Hoe kom je bij het Stone Forest

De attractie bevindt zich op een afstand van ongeveer 18 kilometer van Varna, naast de oude snelweg van Varna naar Sofia. Als u het land zelf wilt leren kennen, kunt u er met een gehuurde auto komen, ongeveer 25 minuten rijden vanaf Varna. Meer budgettair kun je er komen met het openbaar vervoer, dat daar niet rechtstreeks naartoe gaat, alleen naar het dorp Aksakovo, dan liften, maar dit is moeilijker. Een taxi is een vrij dure optie om te bezoeken. Nou, de laatste optie is om op excursie te gaan, in elke badplaats in Bulgarije zijn er excursiebureaus die excursies naar deze geweldige plek aanbieden. Een voorbeeld van zo’n excursie “Stone Forest and the River of Turtles”, naast het Stone Forest, krijgt u andere bezienswaardigheden van Bulgarije te zien.

https://www.dergatsjev.be/2020/07/bulgaria-aqua-paradise-resort-goedkope.html