Kwaliteitsplein
Image default
Onderwijs

Culturele activiteiten voor leerlingen van alle leeftijden

Natuurlijk hebben leerlingen op iedere leeftijd andere behoeften. Maar er zijn een hoop culturele activiteiten die zich uitstekend lenen voor alle leeftijden. En dat is ook niet zo gek als je je bedenkt dat veel volwassenen op jonge leeftijd al begonnen met hobby’s en sportieve activiteiten die ze de rest van hun leven blijven beoefenen.

Dans

Dansen is van alle leeftijden. Dat zie je vanzelf als je een aanstekelijk muziekje opzet. Van de kleinste dreumes tot de oudste opa of oma: iedereen beweegt mee op de maat van de muziek, al is het maar subtiel. Mensen en muziek lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. En deze verbintenis is waardevol. Dansen is dan ook de perfecte manier om op een fijne manier contact te maken met je lichaam en álles eruit te gooien. Er zijn zo veel verschillende manieren van dansen, dat er voor iedere leeftijdscategorie wel tien passende dansworkshops te verzinnen zijn. Met kleuters wil je spelenderwijs ontdekken hoe je beweegt op muziek, terwijl het voor de oudste leerlingen allemaal wel wat stoerder mag: wat dacht je van hiphop of breakdance? Daartussenin is eigenlijk alles mogelijk!

Rap

Oké, een workshop rap is misschien niet zo geschikt voor de kleuters. Maar zodra leerlingen kunnen lezen en schrijven, wordt rap al snel interessant. Veel van hun muziekhelden zijn rappers. Hoe leuk is het dan om te kijken of ze zelf óók een echte rap kunnen schrijven? Rappen is een ontzettend veelzijdige (en dus superleerzame!) kunstvorm om mee aan de slag te gaan. Ritme, woordgebruik, muziek: alles komt samen. Bovendien leren de leerlingen rappend dat ze uitdrukking mogen geven aan hun eigen gevoelens en gedachten. Én dat ze het podium daarvoor mogen claimen natuurlijk!

Een dagproject

Wil je je leerlingen even helemaal onderdompelen in kunst en cultuur? Denk dan ook eens aan een dagproject. Dan heb je rustig de tijd om één discipline helemaal uit te diepen (en bijvoorbeeld een mooie voorstelling te maken!) of juist de breedte op te zoeken en leerlingen op één dag kennis te laten maken met meerdere kunstvormen.

https://www.grotebroer.nl