Kwaliteitsplein
Image default
Kinderen

Hoe voorkom je zadelpijn tijdens het fietsen?

Hoe voorkom je zadelpijn tijdens het fietsen?

Hoewel de perfecte fiets misschien niet bestaat, zijn er enkele dingen die je kunt doen om je rit comfortabeler te maken. Het fietszadel is er daar één van. Je moet een gewatteerde korte broek dragen en als je ervoor zorgt dat je zadel goed is afgesteld, kom je een heel eind. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zich goed voelt tijdens en na een rit. Je kunt ook overwegen om over te stappen op een nieuw zadel met een uitsparing of broekzalf of chamois crème te gebruiken. Het vermijden van zadelpijn is essentieel voor een vlotte en comfortabele fietstocht.

Gewatteerde fietsbroek dragen

Gewatteerde fietsbroeken zijn een geweldige manier om zadelpijn te voorkomen en worden ook wel koersbroek genoemd. Ze zijn gemaakt van rekbaar materiaal en passen onder je gewone short. Je kunt ze altijd dragen als je op de fiets zit. Je kunt ook een extra fietsbroek meenemen en deze in je calvin klein tote bag doen om er zeker van te zijn dat je er een hebt als de andere beschadigd raakt. Gewatteerde fietsbroeken zijn er in vele stijlen en maten. Sommige hebben alleen vulling in het kruisgebied, terwijl bij andere de vulling zich ook langs de achterkant uitstrekt. Dit dient om je derriere te beschermen tegen drukpunten veroorzaakt door lange ritten. Je moet er een paar proberen voordat je ze koopt, zodat je weet wat voor soort vulling het beste is voor jouw lichaamstype en rijstijl.

Zorg ervoor dat je zadel goed is afgesteld

Een goed afgesteld zadel is de belangrijkste factor om zadelpijn te voorkomen. Om er zeker van te zijn dat je zadel correct is afgesteld, controleer je de hoogte van je zadel. De ideale hoogte hangt af van je beenlengte en hoe je je knie buigt tijdens het trappen. Als je knie tijdens een rit 90 graden is gebogen, moet de bovenkant van je dijbeen evenwijdig aan de grond zijn. Als dit niet mogelijk is, pas je dit dienovereenkomstig aan door de stuurpen van je fiets omhoog of omlaag te brengen totdat dit goed is. Dit geldt niet alleen voor racefietsen of mountainbikes, maar ook voor kinderfietsen.

Kies een zadel met een uitsparing om de druk op het perineum te verminderen

Als je merkt dat de druk van je zadel pijn doet, probeer dan een zadel met een uitsparing. De uitsparing vermindert de druk op het perineum, wat ongemak kan helpen verminderen. Als je een racefiets of ander zadel hebt dat niet verstelbaar is, zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om het comfortabeler te maken. Sommige mensen gebruiken liever hun eigen vulling dan de standaard die bij hun fiets wordt geleverd. Anderen vervangen hun zadels volledig met gelzadels of zadels met veren erin.

Overweeg om chamois crème te gebruiken om wrijving tijdens langere ritten te verminderen

Als je ooit een lange fietstocht hebt gemaakt, weet je hoeveel pijn je kont kan doen. Chamois crème is een smeermiddel dat wrijving vermindert en zadelpijn helpt voorkomen. Je kunt deze zalf ook aanbrengen als je niet fietst. Je kunt het op elk deel van het lichaam aanbrengen en het zal schuren verminderen en tegelijkertijd de huid gezond houden. Tijdens het fietsen zullen veel fietsers broekzalf aanbrengen voor hun rit om wrijving te verminderen en het voor hen comfortabeler te maken tijdens hun ritten. Na het rijden brengen ze nog een laag aan zodat hun huid niet geïrriteerd raakt of beschadigd raakt door zweet of vuil.