Kwaliteitsplein
Hobby en vrije tijd

De stoffenmarkt: daar moet je wezen

Stoffen kopen op de stoffenmarkt: De perfecte kleding is zelfgemaakt

Vroeger was het heel gewoon dat de meeste kledingstukken thuis gemaakt werden. Genaaid en gebreid vooral. Kledingstukken werden binnen het gezin en families doorgegeven. Ze zaten zo degelijk in elkaar, dat ze na het dragen door één kind absoluut nog niet versleten waren. Tegenwoordig s dat anders.

Een shirt gekocht bij een goedkope kledingwinkel, vertoont na een paar keer wassen vaak al gaten of vale plekken. Het spreekwoord “Goedkoop is duurkoop” is hier zeker van toepassing! Geen wonder dat steeds meer mensen weer kleding zelf gaan maken. De redenen zijn divers. Afkeer van de fast fashion, zorgen om kinderarbeid in de kledingindustrie, interesse in duurzaamheid. Het feit dat je een zelfgemaakt kledingstuk precies passend maken kan en dat je een uniek draagbaar stuk bezit, is ook een hele goede reden.

 

Hoe kom je aan materiaal?

De tijd is voorbij dat in ieder klein dorp wel een stoffen- en fourniturenzaak zat. Met wat geluk is er een beperkte hoeveelheid stof op de weekmarkt verkrijgbaar. De keuze is echter niet groot. Helaas is het zo dat kwaliteitsstoffen er niet vaak worden aangeboden. In grote steden zijn soms nog wel speciaalzaken, maar die zijn aardig aan de prijs. Een oplossing kan online bestellen zijn. Maar iedere naaister kan beamen: stof moet je in je handen gehad hebben, voor je het koopt. Voelen hoe de textuur is, hoe de stof rekt, is essentieel. Gelukkig kun je stoffen kopen op de stoffenmarkt.

 

Waarom de stoffenmarkt?

Aanbod, aanbod, aanbod. Elk materiaal, alle kleuren en dessins die je maar kunt wensen. Ook specialiteiten zoals stof voor een bruidsjurk bijvoorbeeld. Verder kun je niet alleen stoffen kopen op de stoffenmarkt, maar ook alle denkbare bijproducten. Denk aan de bekende fournituren als knopen, ritsen en band. Maar ook patronen en benodigdheden voor je naaimachine. De verkopers hebben ook nog eens verstand van zaken. Op de stoffenmarkt ontmoet je andere naaisters, altijd gezellig.

 

Bekijk wanneer de stoffenmarkt bij jou in de buurt is.