Kwaliteitsplein
Image default
Dieren

Steriliseren van uw huisdier: Het hoe, waarom en wanneer!

Sterilisatie van uw huisdier is eerder een noodzaak dan een keuze omdat uw dier er op vele manieren van kan profiteren. Sterilisatie is een veilige en veelvoorkomende procedure, maar u moet wel rekening houden met een paar dingen. Het hoe, waarom en wanneer! Het is een van de belangrijkste beslissingen die u als baasje kunt nemen voor de optimale gezondheid van uw huisdier. Hier is alles wat u moet weten over steriliseren, vooral als u voor het eerst een huisdierenouder bent!

Wat is sterilisatie?

Sterilisatie, is in wezen de operatie om een dier geen nakomelingen meer te laten produceren. Er zijn drie termen die u moet kennen als u het over sterilisatie hebt:

Sterilisatie: sterilisatie van een vrouwelijk huisdier door verwijdering van de eierstokken

Castratie: sterilisatie van een mannelijk huisdier door verwijdering van de testikels

Castratie: Een synoniem voor sterilisatie, van toepassing op zowel mannelijke als vrouwelijke huisdieren

Waarom moet u uw huisdier steriliseren?

In het algemeen kan sterilisatie leiden tot een veel gezonder leven voor uw geliefde huisdier. En niet alleen uw huisdier heeft er baat bij – sterilisatie speelt een belangrijke rol bij het rustig, kalm en gezond houden van uw huisdier. Klinkt goed, toch? Hier volgt een complete opsomming van redenen waarom u uw huisdier zou moeten steriliseren:

Geen Stress

Loopsheid brengt zijn deel van de problemen met zich mee die stress kunnen veroorzaken bij uw hond. Net als mensen, bloeden ook honden tijdens de loopsheid, wat speciale zorg en aandacht vereist. Daar komt nog bij dat meer urineren, nervositeit, afleiding en ongemakkelijke alertheid uw hond van zijn energie kan beroven.

Schijnzwangerschap tegengaan

Schijnzwangerschap is de toestand waarin een hond het gevoel heeft drachtig te zijn terwijl dat niet zo is. Dit gevoel overheerst vooral tijdens het broedseizoen. Het gevoel van onbehagen bij uw huisdier is één ding dat absoluut zeker is over schijnzwangerschap, en één dat gemakkelijk kan worden vermeden als ze gesteriliseerd is.

Het voorkomen van tumoren, kanker en andere ziekten

Bij teefjes: Niet gesteriliseerde vrouwelijke huisdieren zijn kwetsbaar voor een groot aantal slechte gezondheidstoestanden – borstkliertumoren zijn daar één van. Goedaardige en kwaadaardige tumoren van de borstklier komen vaak voor bij niet gesteriliseerde vrouwelijke honden. Als u een poes heeft, kan het ontbreken van sterilisatie uw katachtige vriendin vatbaar maken voor baarmoederontstekingen en borstkanker, die bij maar liefst 90% van de katten fataal kunnen zijn!

 

Het steriliseren van uw poes vóór haar eerste krolsheid vermindert de kans op een borsttumor tot 0%, vóór de tweede krolsheid tot 23% en na de derde krolsheid is de kans even groot als wanneer ze niet gesteriliseerd wordt. Dus, hoe eerder hoe beter! Dit gezegd zijnde, als een volledige hysterectomie (een chirurgische operatie om de baarmoeder te verwijderen) wordt uitgevoerd, wordt de kans op kanker volledig tenietgedaan omdat er geen baarmoeder meer is.

 

Bij reuen: Reuen kunnen prostaatkanker krijgen. De vorming van sperma en het gebrek aan afvoer ervan kan hun testikels belasten en zo leiden tot pijn bij uw hond. 90% van de kankergevallen bij reuen zijn te wijten aan zaadbaltumoren.

 

Sterilisatie vermindert het risico tot 0%, omdat de testikels (het kankergezwel) worden verwijderd.

https://www.starterslink.nl/sterilisatie-hond-waarom-is-dit-belangrijk/