Kwaliteitsplein
Dieren

Paardendekjes en ponydekjes koop je online!

Zadeldekjes voor paarden en pony’s

Wanneer je gaat paard- of pony rijden moet je je paard opzadelen. Dit doe je met verschillende ruitersportartikelen. Denk hierbij aan: een zadel, singel, hoofdstel, borsttuig met martingaal en natuurlijk een dekje. Deze blog gaat over dekjes, de functie hiervan en de verschillende soorten en maten.

 

De functie van een sjabrak

Wanneer je gaat rijden of longeren moet je een dekje gebruiken. De reden hiervan is dat je de rug van het paard niet beschadigd. Een dekje beschermt de rug van het paard tegen schuurplekken of wonden. Ook beschermt een zadeldekje het zadel. Waneer je gaat rijden of longeren, vooral als het wat warmer is, gaat je paard zweten. Dit zweet komt voort uit warme dagen of een intensieve training. Wanneer je een dekje op je paard of pony hebt liggen, vangt het dekje dit zweet op. Dit voorkomt schuurplekken van het zadel of de ruiter.

Ook heeft een paard altijd vuil in de vacht, ongeacht hoe goed je hem of haar poets of wast. Dit vuil kan ook zorgen voor schuurplekken of wonden wanneer je zonder dekje gaat longeren of rijden. Een andere functie van een sjabrak is het verdelen van de drukpunten. Hierbij heb je verschillende soorten dekjes; met een geldpad erin, extra dikke voering, gawatteerd of met bont. Dit beschermt de rug des te meer en ook de ruiter zal ervaren dat het rijden hiervan prettiger wordt.

Wanneer je een zadel hebt die eigenlijk iets te klein of te groot is kun je dit opvullen met een bontje of gelpad. Deze zijn ook te vinden onder de categorie; paardendekjes. Een gelpad verdeeld de druk die de ruiter tezamen met het zadel uitoefent op de rug van het paard. Hierdoor zal het zadel beter en mooier aansluiten en heeft het paard geen hinder van het zadel. Een bontje zorgt ervoor dat het zadel iets omhoog komt. Wanneer je een paard hebt met een hoge schoft en een zadel die niet helemaal mooi op de rug van het paard ligt, kun je dit oplossen door een bontje te gebruiken. Tevens is een bontje een extra toevoeging aan de hele combinatie.

 

Verschillende soorten dekjes

Tegenwoordig is een sjabrak een echte toevoeging aan de combinatie en zijn in allerlei vormen en kleuren te verkrijgen. Paardrijden kun je in verschillende disciplines doen, hier zijn dan ook de dekjes op aangepast.

De verschillende soorten dekjes die je kunt kopen zijn:

 • Dressuur
 • Veelzijdigheid
 • Springen
 • Western (pad)

Een dressuur dekje wordt veel gebruikt in de dressuur. De veelzijdigheid dekjes worden in springen en dressuur gebruikt en een springdekje in het springen. Een westernpad is speciaal ontworpen voor een westernzadel en voor lange ritten. Een westernpad is dikker en rechthoekig gevormd. Deze zijn meestal ingelegd met wol, zodat het paard lange ritten kan maken zonder dat het last krijgt van het zadel. Voor mooie westernpads kun je kijken op de ruitersportoutlet. Deze zijn betaalbaar, van kwaliteit en vormen mooi naar de rug van het paard.

 

Ook zijn er veel verschillende soorten maten. De maten die de dekjes kennen zijn:

 • Shetty
 • Pony
 • Cob
 • Full
 • Extra  Full

De maat shetty dekje, is bedoeld voor kleine pony’s (A) en shetlanders. De pony maat is bedoeld voor pony’s in de categorieën: A, B, C, D en soms E. De maat COB is te gebruiken voor: D, E, kleine tot normaale grote paarden (1.57 tot 165). De maat Full is te gebruiken voor normale tot grote paarden (1.64 tot 1.75). De maat Extra FULL kun je gebruiken voor paarden die groter zijn dan 1.75.

Sjabrakken zijn tegenwoordig in alle kleuren verkrijgbaar, met allerlei motieven en versiersels. Hierbij kun je deken aan een ruit patroon, een hartjes patroon of vierkanten. Deze zijn meestal in het dekje genaaid. Deze patronen hebben echter ook een functie; het op de plaats houden van de voering. Verder zijn ze in alle kleuren en motieven verkrijgbaar.

Ook zie je nu veel gesponsorde dekjes, deze zie je vooral op concours. Dan staat een logo of slogan aan de onderkant van het dekje, meestal onderin de hoek. Hiermee wordt veel reclame gemaakt voor verschillende bedrijven. Dekjes worden ook vaak gesponsord bij een wedstrijd: wanneer je een prijs wint, kun je een dekje winnen. De ruiter of amazone gaat dan vervolgens rijden met dit dekje en maakt dus reclame voor het bedrijf dat het dekje aan heeft geboden.

Doordat dekjes nu in alle kleuren leverbaar zijn kun je deze  mooi combineren met andere ruitersportartikelen. Hierbij kun je denken aan setjes.

Deze setjes bestaan dan uit:

 • Een dekje
 • Oornetje
 • Een rijbroek
 • Een rijjas
 • Chaps
 • Rijlaarzen
 • Zadel
 • Hoofdstel
 • Peesbeschermers

Wanneer je opzoek bent naar leuke ruitersportartikelen die je goed met elkaar kunt combineren, voor een prijs en kwaliteit verhouding die altijd goed is, kun je eens kijken op 123Ruitersport.

 

 

Voor meer info : https://123ruitersport.nl/paard/zadeldekjes.html