Kwaliteitsplein
Image default
Bedrijven

Ongevallen met elektra voorkomen doe je zo

Elektra wordt al jarenlang als gewoon beschouwd, omdat elektra zo gewoon wordt beschouwd wordt vaak vergeten dat elektra ook gevaarlijk kan zijn. Wanneer je namelijk op een onverantwoorde manier met elektra om gaat kan het zelfs dodelijk zijn, het menselijk lichaam is namelijk niet gebouwd om hoge spanningen tegen te gaan. Het is dus belangrijk om altijd op te passen met elektra, zowel tijdens het werk als tijdens het simpele gebruik.

Werk alleen met elektra als je er verstand van hebt

Veel ongelukken met elektra vinden plaats omdat mensen die geen verstand hebben van elektra gaan werken met elektra, er wordt dan namelijk al snel een fout gemaakt en dit kan erg gevaarlijk. Het is dus altijd belangrijk om je goed in te lezen voordat je met elektra aan de slag gaat, wanneer je denk hierna nog steeds niet genoeg kennis te hebben moet je zelf niet met elektra aan het werk gaan maar de hulp van een elektricien inschakelen

De eerste stap is altijd hetzelfde

Wanneer je met elektra aan het werk gaat is er altijd één stap die altijd hetzelfde blijft, dit is het uitschakelen van alle elektra. Dit doe je door de hoofdschakelaar om te zetten, hierna moet je dan nog wel gaan controleren of er spanning is. Dit kun je doen door middel van een spanningsmeter. Het is belangrijk dat alle stroom eraf is zodat je geen schok meer kunt krijgen. 

Gebruik het juiste gereedschap

Gereedschap is erg belangrijk voor als je met elektra te werk gaat, met goed gereedschap kun je namelijk beter en veiliger werken. Goed gereedschap voor elektra is namelijk geïsoleerd, hiermee voorkom je directe blootstelling aan te elektra en ben je dus extra beschermt. Met goed gereedschap kun je ook nauwkeuriger werken en wordt de kwaliteit dus ook beter.