Kwaliteitsplein
Image default
Bedrijven

Ladder kopen? Kies het juiste product met deze tips

Gaat u een ladder kopen, maar is dit nieuwe materie voor u? Lees dan snel deze blog en maak uzelf wegwijs in deze wereld. Ladders zijn namelijk een kostbare investering en waarmee u, als u de juiste aanschaft, geruime tijd vooruit mee kan. 

Waar kunt u een ladder voor gebruiken?

Een ladder kunt u gebruiken voor diverse werkzaamheden. Voor de particulier betekent dit bijvoorbeeld het leeghalen van de goten, of het schilderen van de woning. Een professionele gebruiker wil een stabiele en stevige bouwladder, die het liefste ook nog eens niet zo zwaar is. Denk hierbij aan ladders die geschikt zijn voor bouwvakkers, schilders, stukadoors en schoonmakers. Er zijn dan ook diverse modellen verkrijgbaar van verschillende merken. 

  • Gaat u de ladder gebruiken voor ‘gewoon’ gebruik aan de gevel? Kijk dan goed naar termen als ‘totale lengte’ en ‘werkhoogte’ van de klusladder. Deze afmetingen geven namelijk aan tot aan welke hoogte u kan werken. 
  • Moet de bouwladder gebruikt worden om bijvoorbeeld een volgende etage te betreden? Houdt dan rekening met de totale lengte van de ladder + 1 meter oversteek. Op deze manier kan u bijvoorbeeld het dak veilig betreden en heeft u nog steeds houvast aan de bomen.

Wat betekent reformstand van een ladder?

U kunt bij tweedelige en driedelige ladders vaak kiezen uit verschillende types. Zo onderscheiden we een opsteekladder en een reformladder. Het verschil tussen deze twee? Een reformladder kan ook vrijstaand gebruikt worden doordat u deze in de A-stand kan zetten. Dit is bijvoorbeeld erg handig wanneer u een lamp midden in een hal wil vervangen, of juist een lamp wilt ophangen. U kan de klusladder dan zowel tegen de gevel als vrijstaand gebruiken. 

Welke type ladders zijn er?

We onderscheiden in de ‘ladderwereld’ verschillende soorten uitvoeringen van klusladders. U kunt hierbij denken aan driedelige, tweedelige, of enkele uitvoeringen. Maar ook aan telescoopladders, vouwladders of dakladders. Hieronder gaan we kort op de modellen in:

  • 3-delige ladder: bestaat uit drie delen die los van elkaar uit te schuiven zijn. Door de drie delen kan u extra hoog werken, ook is de ladder dan compact op te bergen. Dit is dan ook de meest gekozen variant. 
  • 2-delige ladder: bestaat uit twee delen die omhoog te schuiven zijn. Deze uitvoeringen zijn lichter dan driedelig, maar hier heeft u wel een beperkte werkhoogte.
  • enkele ladder: what you see is what you get. De ladder is zo hoog zoals aangegeven en bestaat uit 1 deel. Alleen te gebruiken tegen aan de gevel.
  • Vouwladder: bestaat uit verschillende vouwbare delen, hierdoor zijn ze gemakkelijk op te bergen. U kunt een vouwladder op verschillende manieren gebruiken: tegen de gevel en vrijstaand (als een trap). Erg geschikt voor mensen die wat minder ruimte in hun woning of bus tot de beschikking hebben.
  • Telescoopladder: dit is een uitschuifbare ladder die uit allemaal ‘losse’ onderdelen bestaat uit. Erg handig voor inspectiewerk, of als u vaak snel even een ladder moet pakken. Let op: niet geschikt voor stoffige en natte ruimtes.
  • Dakladders: een dakladder is een mooi hulpmiddel als u veel op hellende daken aan het werk bent. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen, dakpannen, of dakplaten. De meeste dakladders zijn aan elkaar te koppelen en vervolgens met een nokhaak vast te maken (hangen) aan de nok.

Ladder kopen en hulp nodig?

Wilt u graag een ladder kopen en heeft u hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met mensen die verstand van zaken hebben, zoals laddersenrolsteigers.nl. Zij verkopen alleen goedgekeurde merken die voldoen aan de strengste eisen, denk hierbij aan Altrex en Solide. Veiligheid gaat toch boven alles?