Kwaliteitsplein
Image default
Bedrijven

Hoe kan je hout zelf laten drogen tot bruikbaar haardhout?

Wil je weten hoe je zelf hout kan drogen tot bruikbaar haardhout? Lees dan snel deze blog door. In dit artikel vertellen we je namelijk alles over het drogen van hout. Daarnaast krijg je we handige tips over dit onderwerp. Zo ben je binnen mum van tijd klaar om je eigen haardhout te sprokkelen.

Snijd het hout in dunne planken

Als je hout wilt gaan drogen, is het belangrijk dat je het hout in dunne plakken snijdt. Dit zorgt ervoor dat het hout sneller droogt. Wanneer je het hout in dikke stukken snijdt, kan het namelijk zo zijn dat het midden van het hout niet droog wordt. Dit is niet ideaal, want dan kun je het hout later niet gebruiken voor in de haard.

In de zon drogen

Het drogen van hout is niet moeilijk. Eigenlijk is het heel simpel. Je moet het hout alleen maar goed laten drogen. Dit kan je doen door het hout buiten in de zon te leggen wanneer je over geen droge kamer beschikt. Wanneer je ervoor kiest om het hout buiten in de zon te leggen, moet je wel opletten dat het hout niet nat wordt. Dit kan namelijk ervoor zorgen dat het hout gaat rotten.

In een droge kamer laten drogen

Het is ook mogelijk om het hout in een droge kamer te leggen. Wanneer je ervoor kiest om het hout in een kamer dat niet droog is te leggen, kan het namelijk zo zijn dat er vocht uit de lucht in het hout terecht komt. Dit vocht kan ervoor zorgen dat het hout gaat rotten. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat er geen vocht in de kamer aanwezig is en de kamer droog is.

Bepaal de droogtijd

Als je hout wilt drogen, is het belangrijk dat je weet hoe lang het hout droogtijd nodig heeft. Dit verschilt namelijk per soort hout. Sommige soorten hout kunnen binnen een paar dagen al droog zijn, terwijl andere soorten hout wel een aantal weken of soms zelfs maanden nodig hebben om te drogen. Wees je dus hier goed bewust van en doe onderzoek naar wat de droogtijd van een houtsoort eigenlijk hoort te zijn. Verder kun je natuurlijk ook voor de makkelijke oplossing kiezen in de vorm van Haardhout van Goldenflame dat meteen droog is en klaar voor je staat.