Kwaliteitsplein
Image default
Vervoer en transport

Veilig met de aanhanger op de weg op in het donker!

Iedere automobilist is bekend met de verlichtingsregels voor de auto. Maar wist je dat er ook regels voor verlichting op de aanhangwagen zijn? Dan ben je helemaal goed zichtbaar. Maar wat is de definitie van een aanhangwagen? Volgens de wet is een aanhangwagen een voertuig, bedoeld om aan een motorvoertuig vast te maken, inclusief een oplegger. In dit artikel gaan we in op aanhangwagen verlichting en wat precies de regels zijn. En wist je dat er tegenwoordig ook LED verlichting voor op de aanhanger te krijgen is in diverse kleuren? Dat scheelt enorm in de kosten voor het onderhoud ten opzichte van de ouderwetse lampjes. Lees dus lekker mee en ga veilig de weg op in het donker!

De regels voor aanhangwagen verlichting

  • Er is minimale verlichting die op een (standaard) aanhangwagen moet zitten: 2 achterlichten, 2 richtingaanwijzers, 2 remlichten, 1 mistachterlicht (sinds 31 december 1997; moet in het middenlangsvlak zitten of links daarvan), kentekenplaatverlichting, 2 driehoekige reflectoren aan de achterkant, 2 witte reflectoren aan de voorkant en een gele markering aan de zijkant.
  • Als de aanhanger groter is, zijn de minimale verlichtingseisen anders: bij 6 meter of langer moet de gele zijmarkering verlicht zijn; is de aanhanger 1,60 meter breed dan moeten er 2 witte stadslichten opzitten en vanaf 2,10 meter breedte heeft de aanhanger 2 rode lichten aan de achterkant nodig ter markering en aan de voorkant 2 witte markeringslichten.

Aanhanger verlichting

LED verlichting op de aanhanger

Het is gelukkig niet meer nodig om dure lampjes te kopen voor de aanhangwagen verlichting. Je kan tegenwoordig LED verlichting voor op de aanhanger krijgen. Dat heeft diverse voordelen:

  • LED verlichting verbruikt 75% minder dan halogeenlampjes en 85% minder dan gloeilampjes.
  • Ook de levensduur van LED lampjes is langer dan de ouderwetse lampjes. Dat maakt ze een stuk duurzamer: 500 branduur met halogeen lampjes tegen zo’n 50.000 uur met LED lampjes.
  • Alle verplichte kleuren zijn leverbaar: geel, wit en rood.
  • Het design van de LED lampjes is strakker dan die van de halogeenlampjes.
  • Er zijn verschillende connectoren te krijgen: zo kun je de LED lichtjes op elke aansluiting gebruiken.

We hopen je weer een stukje wijzer gemaakt te hebben over de regels van aanhangwagen verlichting. Hou goed in de gaten hoe oud je aanhangwagen is: per datum van ingebruikname kunnen de regels rondom verlichting iets verschillen. Check het Internet hoe het precies zit.