Kwaliteitsplein
Image default
Vervoer en transport

Uw rechten als voetganger bij letsel in het verkeer

Bent u als voetganger betrokken geraakt bij een ongeval? Stak u bijvoorbeeld een zebrapad over en werd er aan u geen voorrang verleend waardoor een aanrijding is ontstaan? Grote kans dat u dan letsel heeft opgelopen. Wilt u weten of u hiervoor een schadevergoeding kan claimen? Schallenberg Letselschade helpt u graag. Hieronder vindt u alvast wat algemene informatie.

Zwakkere verkeersdeelnemer vs. Gemotoriseerd voertuig

Als voetganger bent u, evenals een fietser, een ‘’zwakkere verkeersdeelnemer’’. Dit betekent dat u extra kwetsbaar bent in het verkeer. Indien een ongeval ontstaat tussen een zwakkere verkeersdeelnemer en een gemotoriseerd voertuig, dient de verzekeraar van het gemotoriseerde voertuig altijd ten minste 50% van de schade moet vergoeden, ook al zat de fout bij de zwakkere verkeersdeelnemer. Indien een verkeersongeval ontstaat tussen twee (of meer) zwakkere verkeersdeelnemers is diegene die fout zat aansprakelijk. Het is dan ook van belang om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben, zodat de aansprakelijkheidsverzekeraar de schade zal vergoeden.

Veel voorkomende klachten of veel voorkomend letsel

Bij een aanrijding als voetganger komen de volgende klachten/het volgende letsel vaak voor:

 • Botbreuken
 • Scheuren in pezen of gewrichten
 • Lichaamsdelen die uit de kom gaan zoals bijvoorbeeld een schouder of elleboog
 • Kneuzingen en/of blauwe plekken
 • Psychische klachten zoals herbelevingen, nachtmerries en verkeersangst
 • Whiplashklachten zoals hoofdpijn, nekpijn en een verminderde belastbaarheid

Daarnaast kunnen er uiteraard nog veel meer klachten of ander letsel zijn ontstaan.

Schadeposten bij letsel in het verkeer

Er zijn veel schadeposten die voor vergoeding in aanmerking komen wanneer u als voetganger te maken hebt gekregen met een ongeval. Er wordt onderscheid gemaakt tussen materiële en immateriële schade. Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. De immateriële schade bestaat uit de pijn die u door het ongeval hebt gehad of nog altijd heeft en het verlies aan levensvreugde die u door het ongeval hebt of heeft gehad, bijvoorbeeld doordat u angstig blijft of blijvende beperkingen ondervindt. De meest geclaimde materiële schadeposten zijn:

 • Schade aan kledingstukken;
 • Medische kosten zoals het eigen risico, fysiokosten, enz. ;
 • Huishoudelijke hulp, omdat u zelf de huishoudelijke taken die u normaalgesproken doet niet meer kunt doen;
 • Verlies aan verdienvermogen, omdat u minder of geen loon ontvangt doordat u niet kunt werken; en
 • Onvoorziene kosten, omdat u nog niet hersteld bent, maar in de toekomst nog wel kosten zult maken.

Neem vrijblijvend contact op met Schallenberg Letselschade, zodat zij de schadevergoeding waar u recht op heeft voor u kunnen claimen.

Wat te doen indien auto doorrijdt na een aanrijding

Als de auto na een aanrijding doorrijdt, is het belangrijk om zo snel mogelijk de politie te bellen en een melding te maken van deze zogenaamde hit-and-run situatie.

Noteer zoveel mogelijk informatie over de auto, zoals het kenteken, merk en kleur. Als er getuigen zijn van het ongeval, vraag hen dan om hun contactgegevens en eventuele informatie die ze hebben over de auto die is doorgereden. Als er gewonden zijn bij de aanrijding, bel dan ook meteen een ambulance en zorg voor eerste hulp indien nodig. Als er alleen materiële schade is, probeer dan foto’s te maken van de schade en de locatie van het ongeval voor bewijsmateriaal.

Meld de aanrijding ook zo snel mogelijk bij uw eigen autoverzekeraar en geef aan dat de andere partij is doorgereden. Zij kunnen u verder adviseren over de te nemen stappen en het indienen van een schadeclaim. Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen, zodat de dader kan worden opgespoord en verantwoordelijk kan worden gehouden voor de schade en eventuele letsel.

https://schallenberg-letselschade.nl/