Kwaliteitsplein
Image default
Verbouwen

Dampremmende of dampdoorlatende folie?

Dampremmende en dampdoorlatende folie, ook wel de zogeheten gewapende folies, worden veel gebruikt tijdens nieuwbouw en renovatie. De lijn op het folie geeft aan welk type folie het om gaat. 

Dampdoorlatende folie

De gewapende dampdoorlatende folie is voorzien van een microperforatie en wordt gebruikt aan de buitenzijde, oftewel de koude zijde van een dakconstructie, vandaar dat deze folie een blauwe lijn heeft. Deze folie is een ventilerende en waterkerende folie. Je brengt de folie horizontaal en ongespannen aan over de tengels, de verticale latten op het dak. Zo zorg je ervoor dat het lekwater gemakkelijk van het dak afgevoerd kan worden.

Dampremmende folie

De gewapende dampremmende folie wordt gebruikt aan de binnenzijde, oftewel de warme zijde van het dak, daarom heeft deze folie de rode lijn in plaats van de blauwe lijn. De folie kan ook worden toegepast als tijdelijke beglazing in de nieuwbouw of renovatie. Als alternatief voor dampremmende folie kan je ook gebruikmaken van bouwfolie. Kies dan voor een bouwfolie van 150 my, deze kan je ook aan de binnenzijde van het dak gebruiken.

Isoleren met dampdoorlatende folie

Ben jij een huis of een gebouw aan het isoleren? Zorg er dan voor dat je het isolatiemateriaal beschermt tegen vocht. Vaak ontstaat er schade door slecht gebruik of helemaal geen gebruik van dampdoorlatende folie. Wanneer warme vochtige lucht afkoelt zal de waterdamp in deze lucht condenseren, als deze waterdamp in isolatiemateriaal of dakconstructie terechtkomt, ontstaan er vochtige plekken. Deze vochtige plekken kunnen dan weer het begin zijn van houtrot of schimmels. Dankzij dampdoorlatende folie en goede ventilatie voorkom je dit probleem en onnodige schade. 

Specificaties dampremmende en dampdoorlatende folie

De gewapende dampremmende en dampdoorlatende folie zijn allebei winddicht, tochtwerend en hebben een heel hoge scheurweerstand. Beide folies zijn gewapend door middel van een kunststof wapeningsnet, dit vormt het patroon van vierkantjes in het folie en dit maakt het geheel extra sterk. De folies zijn verkrijgbaar in rollen van 150 cm en 200 cm breed en hebben een lengte van maar liefst 50 meter.

Aanbrengen dampremmende en dampdoorlatende folie

De folies zijn eenvoudig aan te brengen door middel van bijvoorbeeld nietjes of dubbelzijdige tape. Het is mooi af te werken met aluminium tape of duct tape

Mocht je van plan zijn om binnenkort te gaan renoveren of te beginnen met een nieuwbouwproject, vergeet dan zeker niet om juist gebruik te maken van dampremmende en dampdoorlatende folie, zo voorkom je vochtproblemen en onnodige andere problemen!

 

https://vendrigpackaging.com/bouwfolie/946-dampdoorlatende-folie-gewapend-op-rol.html