Kwaliteitsplein
Kunst en Kitsch

Prachtige werkstukken te bewonderen in de Kunstgalerie

 

Mocht u nu denken dat kunst niks aan is, neem dan even een kijkje in de Kunstgalerie. Het is een wijdverbreid misverstand dat kunst alleen voor een select gezelschap is. Onzin. De Kunst die door kunstenaars wordt gemaakt is voor iedereen bedoeld. Iedereen is welkom en heeft toegang tot de Kunstgalerie, er zal absoluut niet vreemd opgekeken worden als u in alledaagse kleding binnenstapt om de voorwerpen te bewonderen. Ook al denkt u niet van kunst te houden, of het gewoon niet te snappen, stapt u eens gewoon vrijblijvend een Kunstgalerie binnen.

Kunst is voor iedereen uit alle lagen van de bevolking

Het is onzin te denken dat alleen mensen die kunstgeschiedenis hebben gestudeerd of iets dergelijks het recht hebben een oordeel te mogen vellen over een kunstwerk. Een kunstenaar maakt geen werkstukken voor een select gezelschap. Hij wil graag iets uitbeelden, en hoe meer mensen zijn kunstwerk zien in de Kunstgalerie, hoe mooier de kunstenaar dat vindt. Vaak staat er bij de kunstwerken in de Kunstgalerie wel een uitleg bij vermeld, zodat de bezoeker weet en kan begrijpen wat de bedoeling is geweest van de maker, wat hij heeft geprobeerd uit te beelden. Kunst is ook gevoel, en interpretatie. Het is altijd heel persoonlijk.

Ik herinner me een soort grap die een groep jongeren hadden uitgehaald. Ze zetten een schilderij van een Zweeds groot concern neer in een galerie en vroegen de zogenaamde kenners wat ze van het schilderij vonden. Ze vonden het allemaal heel bijzonder en uniek. Dus, iedereen kan een kenner zijn, of juist niet. Achtergrond zegt niks, zegt deze test wel duidelijk. Je vind iets mooi, of juist niet. En, wat is eigenlijk kunst? Wie bepaalt dat? Daar zijn de meningen nog wel es wat over verdeeld de laatste jaren.