Kwaliteitsplein
Woning en Tuin

Betoverende Tiny Houses op Mallorca

Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland zijn tiny houses een verleidelijk alternatief voor appartementen om een grotendeels zelfbepaalde woonsituatie voor zichzelf te creëren. Digitalisering betekent dat steeds meer mensen van huis uit kunnen werken. Wie als zelfstandige familie min of meer onafhankelijk is en niet regelmatig met zijn klanten op de mat hoeft te staan, kan snel worden aangetrokken door de afstand – hetzij vanwege het klimaat, de levensstijl of (niet in de laatste plaats) om redenen van geo-arbitrage, d.w.z. om te profiteren van geografisch verschillende kosten van levensonderhoud. 
Vanwege de tarieven van tiny houses en de kosten van levensonderhoud op Mallorca, die (tegen lagere salarissen) ongeveer gelijk is aan die in Nederland, levert een verhuizing naar dit eiland geen financieel voordeel op. Integendeel: Mallorca wordt alleen als een bestemming beschouwd als het inkomen in het thuisland veilig is gesteld – of het nu door middel van online werk, een pensioen of door andere financiële onafhankelijkheid. Mallorca heeft echter een mediterraan klimaat en het feit dat men in het geval van een geval ook in Duitsland weer snel is.
 
Als je gewoon een paar dagen (of weken) van de zon wilt genieten, van het mediterrane klimaat en van tapas, paella en ensaimada’s wilt genieten, en je wilt niet (direct) je centrum van het leven naar Mallorca verhuizen, dan heeft het eiland de Balearen een mooie selectie van vakantieaccommodaties voor je.
 

Mallorcaans klimaat – niet aangenaam het hele jaar door

Mallorca (in tegenstelling tot de Canarische Eilanden) is nauwelijks geschikt voor de winterslaap: de winters zijn meestal koud en vochtig. Chopin was al getroffen door de winter van 1838, die hij met Georges Sand en haar kinderen op Mallorca doorbracht – hier componeerde hij overigens ook de (later zogenaamde) “regendruppelprelude”.
 
Het onherbergzame winterklimaat is de reden waarom veel vakantiehuizen op Mallorca in de koudere maanden van het jaar leeg staan. Dit feit maakt kleine onroerende goederen des te aantrekkelijker: niet alleen de tiny house aankoopkosten staan in een gunstiger verhouding tot de gebruikswaarde, ook de exploitatiekosten liggen op een lager niveau.

 

Tiny house huren of kopen?

Als u verliefd wordt op Mallorca, kunt u zich ook afvragen welke mogelijkheden er zijn om uw eigen tiny house daar te krijgen: huren of kopen? Waarschijnlijk is er geen enkel ander eiland in het Middellandse Zeegebied waar de leefruimte zo gewild is als op Mallorca. Zoals in veel aantrekkelijke woongebieden stijgen de prijzen voor grond (niet alleen) op goede locaties aanzienlijk. Daarom kunnen alleen welgestelde mensen zich een villa op Mallorca veroorloven. Een klein stadsappartement in Palma de Mallorca heeft zeker ook zijn charmes, maar bovenal is de kans om de kost te verdienen beter dan op een mooie finca in het land.
 
Mallorcafans die toch de droom van een eigen kleine finca op het eiland niet willen opgeven, hebben veel geduld en doorzettingsvermogen nodig. De makelaarsdichtheid op Mallorca is zeer hoog en dus zijn er veel relevante serviceaanbiedingen in het net. Tussen de luxere eigendommen zijn slechts sporadisch kleine, betaalbare tiny houses te vinden. Er is dus vraag naar volharding, het circuit van de zoekagenten of het rechtstreeks leggen van contact met de makelaars. De experts van Mallorca vastgoed weten op zijn vroegst welke strategie veelbelovend en doelgericht is voor het zoeken naar onroerend goed.
 

 

Verlaten gebouwen

Net als op het Spaanse vasteland, in Portugal en Italië, waren er op Mallorca kleinere verlaten boerderijen – vooral in het uitgestrekte landschap in het binnenland. Dit soort onroerend goed is echter al decennialang zo in trek om de reeds genoemde redenen dat er (weer) maar een paar van deze eigendommen (weer) op de markt komen – en als dat zo is, alleen tegen absurde prijzen.
 
In 2014 heeft de Spaanse regering een nieuwe grondwet voor de Balearen – de Ley de Suelo – aangenomen, die veel eigenaren van onroerend goed en geïnteresseerden hoop gaf op eenvoudigere bouwvoorwaarden: er was een amnestie voor de duizenden illegaal opgetrokken, uitgebreide en gerenoveerde gebouwen op het platteland in de afgelopen 20 jaar. Onder bepaalde voorwaarden was een verdere legalisatie dus mogelijk. Deze grondwet werd al in 2016 ingetrokken en er gelden weer strengere voorwaarden. De zeer “speciale” Spaanse bouwwet en de slecht georganiseerde autoriteiten vragen een bouwvergunning aan – de u.