Kwaliteitsplein
Image default
Dienstverlening

Wanneer heb je een perilex aansluiting nodig?

Een perilex aansluiting is een elektrisch aansluitpunt voor apparaten, die heel veel stroom verbruiken. Daarbij moet je denken aan een keramische kookplaat of aan andere soorten elektrische fornuizen. Het gewone stroomnet in een woning kan zo’n grote hoeveelheid elektriciteit niet leveren. Maar met een elektrische truc kan dat wel. Je kunt dus in een woning met een fase 1 aansluiting toch koken op een keramisch fornuis. Om een perilex aansluiting te laten maken moeten er diverse werkzaamheden worden verricht. Dat kan door een doe-het-zelver worden gedaan, maar dat wordt vanwege de complexiteit afgeraden.

Wat is een perilex aansluiting?

Een perilex aansluiting wordt een hoog vermogen elektrische aansluiting genoemd. In industriële omgevingen heet het krachtstroom. Er zijn uitvoeringen van 16A en 25A, die tot maximaal 8.000 watt aan energie kunnen leveren. Een perilex aansluiting bestaat uit drie ronde pennen waar de spanning op staat en een platte pen voor de aarde. Je kunt een perilex aansluiting niet koppelen aan een gewone aansluiting van een elektriciteitsgroep, want die heeft maar drie draden. Een aansluitkabel voor een perilex aansluiting wordt vanuit de meterkast naar het juiste punt in de woning getrokken.

Truc in de meterkast

je hebt net al kunnen lezen dat er voor een perilex aansluiting een aparte kabel vanuit de meterkast moet worden getrokken. Om zoveel power te kunnen leveren worden twee gewone groepen gebruikt. Die worden door middel van een elektronische truc samengevoegd en via een kabel met vier leidingen naar de plek van het fornuis geleid. Daar wordt de perilex aansluiting gemaakt. Houd er rekening mee, dat er voor één perilex aansluiting twee gewone groepen nodig zijn. Als je dus elektrisch wilt koken, moet je daar bij het vervangen van de meterkast rekening mee houden en ruim voldoende extra groepen laten plaatsen.