Kwaliteitsplein
Image default
Bedrijven

Wanneer kun je beginnen voor je rijbewijs?

Waar de één het liefste even wacht met zijn rijbewijs halen tot die er helemaal klaar voor is, kan het voor de ander niet snel genoeg gaan. Hoewel je geen haast hoeft te hebben met de weg op kunnen, is er voor die laatste groep wel goed nieuws: Je kunt in principe voor je 18e al de weg op. Dit door speciale regelingen die ervoor zorgen dat je al sneller verantwoordelijk kunt oefenen en rijden. Hoe zit dat precies?

Auto theorie leren

Met auto theorie leren kun je al vóór je 16e beginnen. Je mag tenslotte vanaf je 16e theorie-examen doen. Dat is waarom voor je auto theorie leren een goede eerste stap is naar je uiteindelijke rijbewijs. Ben je 16,5 jaar, dan mag je al rijlessen volgen én een tussentijdse toets afleggen. Dat kan een hele hoop schelen, want daarna ben je al snel klaar voor 2toDrive.

2toDrive

Wat 2toDrive eigenlijk inhoudt, is dat je op je 17e al mag rijden, mits er een aangewezen begeleider aanwezig is in je auto als passagier. Dat betekent dus dat bijvoorbeeld je moeder op de passagiersstoel zit terwijl jij al achter het stuur zit. Althans, als je op je 17e je praktijkexamen hebt gehaald nadat je jouw theorie binnen hebt. Let er wel op, de persoon die met jou mee mag rijden (begeleiden) moet van tevoren dus bepaald zijn. Je mag niet zomaar elk persoon met een rijbewijs naast je hebben zitten nadat je begeleider bepaald is.

18 jaar

Tot je 18e moet je begeleider dus meerijden, en zij moeten óók altijd in het bezit zijn van een begeleiderspas wanneer ze jou laten rijden. Ben je 18, dan moet je eerst je autorijbewijs B aanvragen zonder begeleider. Daarna mag je helemaal zelfstandig de weg op.

Verantwoordelijk en oefenen

Het idee hierachter is dat wanneer je al vroeger ervaring op mag doen met rijden, deze ervaring je een betere chauffeur gaat maken. Waardoor leer je tenslotte het beste autorijden? Juist, door dezelfde problemen vaker tegen te komen en op te lossen. Op het moment dat je met regelmaat gaat rijden zul je automatisch sterker worden. Sinds rijlessen duur zijn, is het beter om hier even doorheen te gaan zodat je daarna een tijdje onder begeleiding kunt “oefenen”, ondanks dat je jouw rijbewijs al hebt gehaald.

https://theorie-oefenexamen.nl/

Gerelateerde artikelen

De meest trendy schoenenmerken van dit moment

Fileparkeren

Het onderhouden van je auto