Kwaliteitsplein
Image default
Bedrijven

Trampoline veiligheid

Een trampoline springen is ontzettend leuk en gezond voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden, maar vaak hebben ouders toch hun twijfel bij de veiligheid van zo’n trampoline. Gelukkig zijn de trampolines van tegenwoordig een stuk veiliger dan die van vroeger, maar er zijn zeker nog enkele veiligheidsmaatregelen die genomen kunnen worden om ongevallen te voorkomen.

Kies voor een flatground trampoline

Veel trampoline ongelukken komen omdat kinderen naast de trampoline vallen. Door te kiezen voor een flatground trampoline kan je deze gevaarlijke situatie al voorkomen. Deze trampolines zijn namelijk volledig in de grond waardoor je er gemakkelijk op kunt lopen, ongevallen door de hoge opstap kunnen op deze manier dus ook voorkomen worden.

Zet de trampoline niet naast obstakels

Bij de installatie van de trampoline, is het belangrijk om rekening te houden met minimaal 3 meter vrije ruimte rondom de trampoline. Als kinderen te hoog springen of van de trampoline afvallen kunnen ze in ieder geval geen bomen, hekken of andere obstakels raken, die ernstige verwondingen kunnen veroorzaken.

Verwijder alle (scherpe) voorwerpen

Het klinkt misschien logisch, maar hierdoor kunnen toch levensbedreigende situatie ontstaan. Kinderen spelen namelijk erg wild op trampolines. Zorg er daarom voor dat er gen sieraden worden gedragen en laat de kinderen alle scherpe voorwerpen die zij in de broekzak hebben verwijderen.

Salto verbod op de trampoline

We weten dat het ontzettend leuk en stoet is om een salto te maken, maar deze mag toch niet ontbreken in deze blog. Salto’s kunnen namelijk ernstig letsel veroorzaken of nek blessures, zoals een whiplash. Dit is iets waar iemand de rest van het leven last van kan hebben. Het is dus beter als de salto bewaren voor de gymles waarbij een begeleider ze kan helpen met de uitvoering.

Zorg dat de trampoline droog is

Een natte trampoline is een gladde trampoline, en een gladde oppervlakte zorgt voor uitglijders. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat jij als toezichthouder controleert of de trampoline vrij is van water, sneeuw of ijs.

Daarnaast is het ook belangrijk dat er geen gaten aanwezig zijn in de trampoline. Een klein gat kan al snel uitscheuren tot een groot gat en in een groot gat kan een kind met een been of iets dergelijks blijven steken, dit kan voor een ernstige blessure of zelfs botbreuk zorgen. 

https://www.trampoline.nl/nl/trampolines/flatground-trampolines