Kwaliteitsplein
Bedrijven

Re-integratie spoor 2 zieke werknemers: voorkomen is beter dan genezen

Het klinkt allemaal zo vanzelfsprekend: het voorkomen van een zieke werknemer is beter dan het genezen. En toch zijn veel werkgevers terughoudend als het gaat om preventieve maatregels. Dit terwijl het in de hedendaagse economie meer dan ooit belangrijk is.

Dit benadrukken spoor 2 re-integratie specialisten en outplacementbureaus. Steeds vaker krijgen zij werknemers voor zich die in het tweede ziektejaar beland zijn na een burn-out. Uit verschillende onderzoeken blijkt zelfs dat 20 procent van het langdurig ziekteverzuim veroorzaakt wordt door stress. Dit heeft volgens hen alles te maken met het vervagen van de grens tussen werk en privé. Veel mensen identificeren zich met hun werk, en dus ook met het succes of falen van het bedrijf. De privé telefoon is veelal dezelfde telefoon als de werktelefoon, waardoor werknemers altijd bereikbaar zijn en daardoor ook constant bezig met hun werk. Hier kleven risico’s aan, aldus een re-integratie- en outplacementbureau uit Den Haag.

Een deel van deze verantwoordelijkheid ligt bij de werknemer zelf, die de eigen grenzen moet bewaken. Er kan veel voorkomen worden door een gezonde levensstijl: dus voldoende ontspanning, gezonde voeding, goede beweging, het tijdig inzetten van re-integratie of outplacement, ga zo maar door. Toch is er ook zeker een rol voor de werkgever weggelegd. Preventieve maatregels kunnen namelijk veel verschil maken. Het begint bij een vroegtijdige signalering van een werknemer met een te hoge werkdruk. Niet alle werknemers zullen het aangeven wanneer het werk hun boven het hoofd uitstijgt, daarom is het als werkgever belangrijk om dit in de gaten te houden. Er ligt dus een verantwoordelijkheid bij de werkgever om regelmatig in gesprek te gaan met de werknemer en wanneer nodig actie te ondernemen. Daarnaast kunnen de kleinere dingen als fruit op het werk, een afdelingsuitje, een vrijdagmiddagborrel en het vieren van successen ook een degelijk verschil maken in het welzijn van de werknemer. Toch zien re-integratiespecialisten dat werkgevers hun rol in het voorkomen van een burn-out systematisch onderschatten en dit is jammer, want ook zij vinden voorkomen beter dan genezen.  

Voor meer info : https://www.spoor2reintegratiespecialist.nl