Kwaliteitsplein
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe geef je het beste leiding in een bedrijf?

Leiderschap is een veelbesproken kwaliteit. De één is een geboren leider, terwijl de ander er misschien nog wat moeite mee heeft. Toch is leiderschap enorm belangrijk. Vooral in bedrijven, uiteindelijk moet er iemand het voortouw nemen. Maar hoe je dat doet, goed leidinggeven in bedrijven, is een behoorlijk vraagstuk. Daarom wordt er in deze blog besproken wat je kunt doen om een goede leider te zijn.  

 

Duidelijkheid 

Duidelijkheid is de weg naar solide resultaten, maar toch blijkt dat een groot deel van de werknemers onduidelijke doelen als hun grootste bron van stress noemt. Goede managers zijn heel direct en specifiek over hun verwachtingen van werknemers. Ze geven geen brede en vage instructies en laten zo geen ruimte voor dubbelzinnigheid. Of het nu gaat om kleine dagelijkse taken of een langetermijnproject, goede managers hebben een duidelijk idee van wat ze van elke werknemer verwachten, op basis van hun capaciteiten en mogelijkheden. Veel goede managers gebruiken de SMART doelstelling methode om verwachtingen te definiëren.  

 

Ze rechtvaardigen hun verwachtingen ook met specifieke redenen over hoe deze een positieve invloed zullen hebben op jou, je organisatie, en de werknemers zelf. Wanneer werknemers de redenering achter de taak begrijpen, zullen ze meer meegaand zijn en gretig om de vereiste stappen te zetten om aan de verwachtingen te voldoen. Benadruk daarom het gemeenschappelijke doel en delegeer effectief. Weet bij wie welke taak past, zo blijft het voor iedereen een pretje om te werken.  

 

Zelfstandigheid 

Het kan behoorlijk vervelend zijn als de manager over je schouders meekijkt op het werk.  Geen enkele werknemer het leuk vindt om micro managed te worden en een goede manager moet dit in gedachten houden. Werknemers willen een zekere mate van vrijheid. Ze willen dat managers vertrouwen hebben in hun vaardigheden en bekwaamheden om een bepaalde job uit te voeren. Daarom moet je ze deze vrijheid gunnen. Zo zorg je overigens ook voor meer innovatie. Stimuleer de medewerkers om meer initiatief te tonen door hun input te geven over bepaalde onderwerpen. Wanneer je hier moeite mee hebt kun je een innovatiebureau inhuren. Zij kunnen dit verbeteren met een groot aantal technieken, waaronder bijvoorbeeld design thinking.  

 

https://www.fridayoutofthebox.nl/