Kwaliteitsplein
Image default
Zakelijk

Wat doet een P3 masker?

Binnen bepaalde sectoren is het belangrijk om de juiste bescherming te dragen. Afhankelijk van de precieze werkomstandigheden zijn er diverse ademhalingsbeschermers, oftewel maskers. Als er sprake is van werkomstandigheden waarbij stof, nevel, rook en vezels vrij kunnen komen, heb je een stofmasker nodig. Afhankelijk van onder andere de werkduur en de hoeveelheid vrijkomende stoffen, zijn er drie categorieën stofmaskers. Dit zijn een P1, P2 en P3 masker. Een P3 masker heeft het beste en sterkste filter van de drie en beschermt tegen giftige stoffen. 

 

Gas- en dampmaskers

Naast stofmaskers zijn er ook gas- en dampmaskers. Deze bieden bescherming tegen gassen en dampen, zodat je deze niet kunt inademen. Hierbinnen zijn vier typen te onderscheiden, namelijk A, B, E en K. Type A beschermt tegen organische gassen en dampen, type B tegen bepaalde anorganische gassen en dampen, type E tegen zwaveldioxide en zure gassen en dampen en type K beschermt ten slotte tegen ammoniak. 

 

Combinatiemasker 

Wil je zeker weten dat je medewerker (of jijzelf) goed beschermd zijn tegen vrijkomende stoffen? Je kunt ook kiezen voor een masker met een combinatiefilter. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen kijken naar een A1P2 masker. Soms kun je nu eenmaal niet precies weten welke stoffen er vrij zouden kunnen komen, dus dan kun je het beste het zekere voor het onzekere nemen en een extra veilig masker kiezen.