Kwaliteitsplein
Image default
Woningen

De veelzijdigheid van een blokhut: Van tuinkantoor tot gastenverblijf

Een blokhut is inderdaad een veelzijdige en nuttige toevoeging aan elk eigendom. Het kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder:

 1. Tuinkantoor: Een blokhut kan worden omgevormd tot een rustige en geïsoleerde werkruimte weg van het hoofdgebouw. Het biedt een afgelegen plek waar je je kunt concentreren op je werk zonder afgeleid te worden door huishoudelijke activiteiten. Dit is vooral handig voor mensen die vanuit huis werken.

 2. Gastenverblijf: Met een blokhut als gastenverblijf kun je vrienden of familieleden uitnodigen om te blijven logeren zonder inbreuk te maken op je privacy. Het is een gezellige en comfortabele plek waar gasten kunnen ontspannen en genieten van hun verblijf.

 3. Hobbyruimte: Als je een specifieke hobby hebt, zoals schilderen, houtbewerking of het maken van ambachten, kan een blokhut dienen als een speciale ruimte voor het uitoefenen van je creatieve passies zonder de rest van het huis in beslag te nemen.

 4. Opslagruimte: Blokhutten zijn ideaal voor het opslaan van tuinbenodigdheden, gereedschap, fietsen, buitenmeubilair en andere seizoensgebonden spullen. Het helpt om je tuin en hoofdgebouw opgeruimd en georganiseerd te houden.

 5. Fitnessruimte: Een blokhut kan worden omgebouwd tot een privéfitnessruimte. Je kunt er fitnessapparatuur plaatsen, zoals loopbanden, gewichten, yogamatjes en andere trainingsaccessoires om regelmatig te sporten zonder naar een sportschool te hoeven gaan.

 6. Speelkamer voor kinderen: Als je kinderen hebt, kan een blokhut een ideale speelruimte voor hen zijn. Je kunt het inrichten met speelgoed, boeken en spelletjes, zodat kinderen er veilig kunnen spelen en creatief kunnen zijn.

 7. Ontspanningsruimte: Het kan ook dienen als een ontspanningsruimte waar je kunt genieten van vrije tijd met vrienden en familie. Het kan worden uitgerust met een zithoek, een kleine kitchenette en een tv voor entertainment.

Blokhutten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, zodat je er een kunt kiezen die past bij je specifieke behoeften en de beschikbare ruimte in je tuin. Ze zijn over het algemeen gemaakt van stevige houtsoorten en zijn goed geïsoleerd, waardoor ze het hele jaar door bruikbaar zijn, ongeacht het weer. Met de juiste inrichting en decoratie kunnen ze worden omgetoverd tot functionele en gezellige ruimtes voor verschillende doeleinden.

Vurenhout of Douglas hout?

Zowel vurenhout als Douglas hout zijn veelgebruikte houtsoorten voor de bouw van blokhutten en andere constructies. Beide hebben hun eigen kenmerken en voordelen, dus het hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren welke houtsoort het meest geschikt is voor jouw project.

Vurenhout:

 • Vurenhout is afkomstig van de fijnsparboom en is een van de meest voorkomende houtsoorten in Europa.
 • Het is over het algemeen licht van gewicht en relatief betaalbaar in vergelijking met andere houtsoorten, wat het populair maakt voor veel bouwprojecten.
 • Vurenhout is goed te bewerken en daardoor gemakkelijk te zagen en te schaven, waardoor het ideaal is voor doe-het-zelf-projecten.
 • Het heeft een lichte kleur en een gelijkmatige textuur, waardoor het goed te verven of te beitsen is om de gewenste uitstraling te bereiken.
 • Hoewel vurenhout duurzaam is, is het gevoeliger voor houtrot en insectenaantasting dan sommige andere houtsoorten, vooral als het niet goed wordt behandeld of regelmatig wordt blootgesteld aan vocht.

Douglas hout:

 • Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar, die van nature voorkomt in Noordwest-Europa en Noord-Amerika.
 • Het heeft van nature een hogere duurzaamheid en weerstand tegen houtrot en insectenaantasting dan vurenhout, waardoor het een uitstekende keuze is voor buitentoepassingen, zoals blokhutten.
 • Douglas hout heeft een warme, roodachtige kleur en een mooie, opvallende nerf, wat esthetisch aantrekkelijk kan zijn zonder extra afwerking.
 • Het is stevig en stabiel, waardoor het geschikt is voor constructies die bestand moeten zijn tegen verschillende weersomstandigheden.
 • Douglas hout is iets duurder dan vurenhout, maar de verbeterde duurzaamheid en natuurlijke uitstraling maken het voor veel mensen de moeite waard.

Kortom, als je op zoek bent naar een betaalbare optie en van plan bent om het hout te schilderen of te beitsen, kan vurenhout een goede keuze zijn. Als duurzaamheid, natuurlijke uitstraling en weerstand tegen verval belangrijke factoren zijn, kan Douglas hout een betere keuze zijn. Het is ook de moeite waard om te overwegen of de extra kosten van Douglas hout opwegen tegen de langere levensduur en het lagere onderhoud dat het kan bieden. Uiteindelijk komt het neer op je persoonlijke voorkeur en budget, evenals de specifieke toepassing van het hout.

Ben je op zoek naar een nieuwe blokhut? Ga dan naar Bokhutwinkel.nl of bezoek de prachtige showroom.