Kwaliteitsplein
Image default
Woning en Tuin

Krachtstroom, wat is het en waar gebruik je het voor?

Wat is krachtstroom?

Krachtstroom wordt ook wel eens draaistroom genoemd. Het is nodig voor apparaten die heel veel elektriciteit verbruiken en meer spanning vragen dan de gebruikelijke 230 volt. Vaak kun je denken aan apparaten die bedoeld zijn voor industriële toepassingen. Bijvoorbeeld: zware machines of compressoren. Krachtstroom wordt door een ervaren installateur aangelegd. Er wordt dan een aanpassing gemaakt in je installatie zodat de elektrische apparatuur aangesloten kan worden tussen de fasen. Er ontstaat een hogere spanning van 400 volt tussen de fasen. Een krachtstroom kan alleen aangelegd worden als je een drie fasen aansluiting heeft. 

Wanneer gebruik ik krachtstroom?

Een krachtstroominstallatie is niet altijd nodig bij een woonhuis. Huishoudelijk apparatuur is niet geschikt voor 400 volt. Het is dus verstandig als je alleen krachtstroom laat aanleggen als je meer dan 230 volt nodig hebt. Stroom laten leggen? Schakel een ervaren elektricien in. Dan bent u ervan verzekerd dat het goed geïnstalleerd is. 

Krachtstroom: Driefase-aansluiting

Grotere apparaten hebben meer stroom nodig dan andere huishoudelijke apparaten. Het kan zijn dat u een nieuw apparaat heeft aangeschaft en erachter komt dat het alleen op krachtstroom werkt. Een normale stopcontact wordt met de elektriciteit door twee draden geleverd. Een draad heeft panning en de andere draad is een zogenaamde nuldraad. De draad waar spanning op staat heet de fase. Krachtstroom werkt wel echt anders dan reguliere stroom. Het werkt namelijk zoals de naam verklapt met drie fases. Er worden vier draden gebruikt in plaat van twee zoals bij normale stroom. Drie van de draden zijn spanningsdraden, de drie fase-aansluitingen. En er is één nuldraad, de nulaansluiting. In de praktijk betekent dit ook dat er tot wel drie keer zoveel vermogen kan worden geleverd vergeleken met een normaal stopcontact. Dit is perfect voor jacuzzi’s, werkplaatsmachines, oplaadpunt elektrische auto en nog veel meer! Stroom laten leggen? Schakel een deskundige elektricien in!

Kosten krachtstroom aanleggen

De meeste woningen hebben geen rekening gehouden met krachtstroom apparatuur. Dit is wel jammer, aangezien je dit nu moet laten aanleggen. Krachtstroom aanleggen is niet zo duur, voor het aanleggen betaalt u:  

 

  • De kosten van het klaarmaken van je groepenkast.

  • De aansluitkosten die de netwerkbeheerder in rekening brengt.

  • De kosten van het aanleggen van een stopcontact voor krachtstroom