Kwaliteitsplein
Image default
Winkelen

Wat is het verschil tussen een keukenmachine en een blender?

Keukenmachines en blenders hebben veel gemeen. Ze hebben allebei een gemotoriseerde basis en verschillende standen. Ze hebben ook een doorzichtige behuizing en roterende messen. Maar er zijn enkele verschillen tussen beide. Als je niet zeker weet welke voor jou de juiste is, lees dan verder. In dit artikel leert u het verschil tussen keukenmachines en blenders, zodat u de beste keuze voor uw keuken kunt maken.

Hoewel deze apparaten er ongeveer hetzelfde uitzien en hetzelfde werken, hebben ze verschillende doeleinden. Het grootste verschil tussen deze twee apparaten is de taak waarvoor ze zijn ontworpen: Keukenmachines zijn ontworpen om veel ingrediënten te hakken en te mengen, terwijl blenders zijn ontworpen om vloeistoffen samen te mengen.

Wat is een keukenmachine?

Een keukenmachine is een elektrisch apparaat dat u kan helpen bij het bereiden van verschillende soorten voedsel. U kunt het gebruiken om voedsel te hakken, te versnipperen of deeg te mengen. Het is zeer veelzijdig en kan u veel tijd besparen.

Een keukenmachine bestaat uit vier hoofdonderdelen: de basis, de doorzichtige plastic behuizing, de set afneembare messen en het deksel. Keukenmachines hebben snelheids- en pulsregelaars binnen de basis. De behuizing van een keukenmachine is breed en ruim, zodat er ook grotere recepten mee kunnen worden verwerkt. De deksels van keukenmachines zijn voorzien van hoge invoergoten, zodat u ingrediënten kunt toevoegen terwijl u mixt. In tegenstelling tot blenders, die meestal maar één mes hebben, hebben keukenmachines een groot assortiment messen waarmee je allerlei taken kunt uitvoeren: versnipperen, snijden, raspen, hakken, mengen en nog veel meer.

Keukenmachines zijn goed in het verwerken van droge ingrediënten vanwege hun vorm en de manier waarop hun messen werken. Maar ze zijn niet zo goed in het blenden van vloeistoffen. Dat komt omdat de natte ingrediënten de neiging hebben vast te komen zitten aan de zijkanten van de kom, weg van waar de messen zitten. Keukenmachines kunnen zonder problemen tot de nok toe gevuld worden.

Wat is een blender?

Een blender is een elektrisch apparaat dat wordt gebruikt om vaste en vloeibare ingrediënten te mengen.

Het bestaat meestal uit vier onderdelen: een gemotoriseerde basis, een kan, een stel messen en een deksel. De bediening van de blender bevindt zich meestal op de basis. Deze kunnen onder meer de snelheid en de mix-instellingen bevatten. De kan voor de blender is meestal kegelvormig met handvatten en een schenktuit om gemakkelijk te kunnen schenken. De messen van de blender draaien en worden op de bodem van de kan geschroefd, zodat ze gemakkelijk kunnen worden verwijderd om schoon te maken. De deksel op een blender past goed en heeft een verwijderbare plug. Als u meer ingrediënten wilt toevoegen, kunt u de stop eruit halen. 

Blenders worden meestal gebruikt om fruit en groenten te pureren voor smoothies en soepen. Ze hebben messen aan de onderkant die de ingrediënten fijnhakken. De vorm van de kan helpt om alle ingrediënten naar de messen te duwen. Dit zorgt ervoor dat alles goed gemengd wordt.

Een blender heeft als nadeel dat hij niet goed kan werken als de kan tot de rand met ingrediënten is gevuld. In de meeste recepten wordt aanbevolen de blender slechts voor driekwart te vullen, zodat er genoeg ruimte is voor de ingrediënten om te bewegen en om overlopen te voorkomen. Blendermessen hebben ook een beperkt bereik, en zonder vloeistof kunnen ze droge ingrediënten niet goed verwerken.

De meeste blenders worden niet geleverd met verschillende onderdelen of hulpstukken die ze veelzijdiger zouden maken. Sommige krachtige blenders zijn echter wel verkrijgbaar met verschillende onderdelen en hulpstukken. Controleer de beschrijving en specificaties van een blender om te zien welke taken hij aankan.

Keukenmachine vs. staafmixer: Wat heb je nodig?

Het belangrijkste waar je aan moet denken bij de keuze tussen een keukenmachine en een blender is waar je hem voor gaat gebruiken. Een keukenmachine kan veel dingen doen in de keuken, maar als je smoothies en soepen wilt maken, heb je een blender nodig.

Als u geïnteresseerd bent in zowel een keukenmachine als een blender, kunt u het beste er een kopen die beide mogelijkheden heeft. Sommige blenders kunnen dezelfde taken uitvoeren als keukenmachines, dus zorg ervoor dat u de juiste keuzen maakt en kijk nog eens rustig op de vergelijkingswebsite van welkekeukenmachine.nl.