Kwaliteitsplein
Financieel

Als particulier of bedrijf uw oninbare vordering verkopen

Als ondernemer of particulier kunt u uw Oninbare vordering verkopen aan een gespecialiseerd bedrijf. Het gebeurt natuurlijk bij elke onderneming dat geleverde diensten niet worden betaald en de rekening open blijft staan. Heel vervelend, en de afloop is onzeker. Als bedrijf, maar ook als particulier kun je je Oninbare vordering verkopen aan een hierin gespecialiseerd bedrijf, die de vordering overneemt, met aftrek van een bepaald percentage. Dan weet je als bedrijf zeker dat je een deel van de vordering toch betaald krijgt, en het risico is voor de koper. De laatste jaren is het fenomeen Oninbare vordering verkopen nogal gestegen, de bedrijfjes die zich hierin gespecialiseerd hebben zijn als paddestoelen uit de grond gestoken. Het kan ook zeer zeker heel lucratief zijn om een Oninbare vordering te kopen. 

Er zijn wel kosten aan verbonden

Natuurlijk moet een koper ook kunnen bestaan en zijn er kosten aan verbonden om een Oninbare vordering te verkopen. Dat is altijd een bepaald percentage van de vordering. Zij nemen dan alle risico’s over, want een wanbetaler kan op allerlei manieren proberen uit te komen onder het betaling van de geleverde diensten. Als onderneming is dat heel erg vervelend, dus soms is het dan beter de vordering door te verkopen, dan heb je in ieder geval nog een groot deel van de waarde, en je loopt geen risico dat je helemaal niks meer krijgt en achter het net vist. Dat komt geregeld voor, dat een wanbetaler bijvoorbeeld in de schuldsanering terecht komt, en je naar je geld kunt fluiten. Vervelend, want iedere ondernemer heeft inkomsten nodig om te kunnen voortbestaan. 

Ook particulieren kunnen een vordering doorverkopen. Ook huurinkomsten, of verzekeringsgeld wat je nog tegoed hebt maar steeds maar niet uitbetaald wordt, kun je doorverkopen. De mogelijkheden zijn legio. Waarschijnlijk meer dan je denkt.