Kwaliteitsplein
Image default
Bedrijven

Wat voor soorten rechtsgebieden zijn de populairste bij advocaten?

Iedereen weet wel wat voor rechten zij hebben als mens en individu. Maar weet jij ook wat voor rechtsgebieden er allemaal zijn in onze wereld? Natuurlijk kennen we allemaal het mensenrecht, want dat heeft iedereen. Het auteursrecht, dat jij degene bent die iets heeft gemaakt en dat jij de wettelijke auteur bent. Maar er zijn nog zoveel andere soorten rechtsgebieden die bij ons niet zo snel voorkomen, maar bij advocaten wel. In deze blog nemen wij je mee in een aantal populaire rechtsgebieden waar advocaten mee te maken krijgen.

Fiscaal recht

Fiscaal recht heeft alles te maken met de belastingen. Hier wordt gekeken naar de heffingen en invorderingen van belastingen van bedrijven en meer. Als je bijvoorbeeld ineens meer belastingheffing moest betalen bij bepaalde producten, wat niet van te voren is aangegeven of zonder geen goede reden, kan je hiervoor naar de rechter gaan en een rechtszaak aan gaan. Deze advocaten weten precies wat ze moeten doen en helpen jou op de beste manier.

Arbeidsrecht

Iedereen krijgt ooit in zijn leven te maken met arbeidsrecht. Dit houdt in dat alles wat je doet qua werk en je relaties met je werkgever natuurlijk. Denk hier aan bijvoorbeeld het pensioencontract met je werkgever, de ARBO wet, de werkomstandigheden waar je in werkt en nog veel meer. Daarbij is het dus zo dat je jouw eigen baas voor de rechter kan slepen als ze zich niet houden aan jouw arbeidsrecht. Hier moet je denken aan een bepaald ongeval op het werk dat al veel eerder had kunnen voorkomen door de eigenaar, maar niet werd uitgevoerd. 

Civiel recht

Als je het programma: “Bonje met je buren” kent, dan weet je meteen waar dit recht over gaat. Civiel recht is het recht zijn allerlei zaken tussen burgers onderling of rechtspersonen onderling. Hierbij moet je denken aan burenruzies, aanrijdingen op de weg (hit and run) en nog meer. Het belangrijk element hier is dat deze zittingen altijd openbaar zijn voor openbaar publiek. Dus jij als normale burger, zou een zitting van een civiele rechter mogen volgen vanaf de zijlijn.