Kwaliteitsplein
Image default
Aanbiedingen

Wat zijn de voordelen van landbouwzout?

Wat zijn de voordelen van landbouwzout?

Agrariërs die werkzaam zijn in de veeteelt gebruiken vaak landbouwzout, ook wel bekend als veevoederzout of mengzout. In dit artikel lees je wat landbouwzout is, waarom het gebruik van dit zout zo belangrijk is en welke voordelen landbouwzout zoal heeft.

Wat is landbouwzout?

Onder landbouwzout of veevoederzout wordt een speciaal soort zout voor landbouwdieren verstaan die aan het veevoer toegevoegd wordt om te zorgen dat de dieren de juiste hoeveelheid zout krijgen. Het zout wordt in de industrie die veevoer maakt aan het dierenvoedsel toegevoegd, met als belangrijkste doel om te zorgen voor veevoer met het juiste percentage zout, zodat koeien, schapen en paarden niet te veel, maar ook niet te weinig zout binnen krijgen.

De voordelen van veevoederzout

Het toepassen van landbouwzout heeft diverse voordelen. In de eerste plaats zorgt veevoederzout ervoor dat boerderijdieren de juiste verhoudingen zout en mineralen binnenkrijgen. Hierdoor groeien landbouwdieren beter, worden ze sterker en krijgen ze meer weerstand. Dit is niet alleen goed voor de dieren zelf, maar ook voor de melkproductie en vleesgroei. Dieren die de juiste voeding krijgen zijn gezonder en leveren meer op. Veevoederzout ofwel mengzout wordt echter niet alleen gebruikt voor het voeren van dieren, maar heeft ook nog andere toepassingsmogelijkheden. Een tweede meerwaarde van mengzout is dat dit zout gebruikt kan worden als inkuil zout. Stel dat je grasmaait of mais oogst en dat product tijdens de wintermaanden goed wilt kunnen opslaan, dan kun je zout gebruiken bij het inkuilen. Het gras of de mais wordt flink platgestampt, om later als veevoer te kunnen dienen. Hier kan inkuil zout aan toegevoegd worden, zodat het gras of de mais langer goed blijft. Vervolgens wordt dit afgedekt met een laag strak en luchtdicht plastic. Door zout toe te voegen, blijft het gras of de mais langer houdbaar en in een betere conditie.

Handig bij het bestrijden van onkruid

Ten slotte nog een laatste voordeel van veevoederzout. Landbouw zout is namelijk handig om te gebruiken voor onkruidbestrijding. Zout heeft in principe een giftige chloorverbinding, die zorgt dat onkruid afsterft. Voor het tegengaan van onkruid met zout kun je het beste een wat grovere zoutsoort gebruiken.