Kwaliteitsplein
Image default
Aanbiedingen

Vier tips voor het kiezen en bewaren van wijn

Hoe specifieker het land en de regio op het etiket, hoe beter de wijn over het algemeen. Zie je alleen het land op het etiket of een grote, algemene regio? Dan bestaat de wijn waarschijnlijk uit een mix van druiven uit een grotere regio. De wijn is dan qua smaak vaak uit balans. 

De afdronk

Een term die veel wijnliefhebbers horen is ‘de afdronk’. Hiermee wordt de nasmaak van de wijn bedoeld. Over het algemeen is een wijn beter zodra de afdronk sterker aanwezig is. Dit houdt in dat de smaken en indrukken van de wijn langer in je mond aanwezig zijn. 

Wijn tip: ben je in een drankenhandel of wijnwinkel? Vraag dan altijd of je die ene wijn mag proberen en let hierbij goed op de afdronk.

Wat zegt het etiket over wijn?

Het etiket is een grote verleider. Veel mensen associëren een strak of luxe etiket met een kwaliteitswijn. Maar niets is minder waar. 

Naast het alcoholpercentage wat je natuurlijk op het etiket kan vinden, staat er nog meer informatie op wat jou meer vertelt over de smaak van de wijn. Neem bijvoorbeeld het jaartal. 

Het jaartal op het etiket staat voor het jaar waarin de druiven geoogst zijn. Sommige wijnen zijn beter wanneer ze jarenlang rijpen. Terwijl andere flessen de lekkerste smaak hebben als ze jong gedronken worden. Wil je een verfijndere, zachtere wijn? Dan is een oudere wijn de aanrader.  

Wijn bewaren

Het liefste zijn alle wijnflessen leeg aan het eind van de avond. Maar, het kan natuurlijk zo zijn dat er een aantal flessen wijn overblijven. En wegspoelen doen wij wijnliefhebbers natuurlijk niet. Maar, waar bewaar je de wijn zolang?

Het hebben van een ingebouwde wijnkoelkast in de keuken is hiervoor de perfecte manier. Er zijn wijnkasten met verschillende temperatuurzones, bekijk bijvoorbeeld de volgende modellen wijnklimaatkasten, zodat je zowel rode als witte en rosé wijnen kunt bewaren in dezelfde koelkast. Met een ingebouwde wijnkoelkast in je keuken weet je ook zeker dat je altijd de wijn op perfecte temperatuur hebt.

https://www.wijnklimaatkast.nl/