Kwaliteitsplein
Image default
Aanbiedingen

Leuke spelletjes voor kinderen van 5

Er zijn een heleboel leuke spelletjes voor kinderen van 5 jaar. Heb je even geen inspiratie? Check hier dan even alle mogelijkheden hier. Er staat vast iets waar je nog niet direct aan hebt gedacht. We hebben hier meer dan 20 spelletjes voor je geselecteerd. Tip: houd dit artikel bij de hand, als je kind even geen idee hebt wat te doen… Hoewel een keertje vervelen ook helemaal niet erg is natuurlijk.

Samen spelen

Hier komen een aantal leuke samen spelen spelletjes op een rijtje:

Een klassiek spel waarbij een persoon telt terwijl de anderen zich verstoppen. De persoon die telt, moet dan proberen de anderen te vinden.

Simon zegt is een ander leuk spel. Een spel waarbij een persoon opdrachten geeft, maar alleen als ze beginnen met “Simon zegt”. Bijvoorbeeld: “Simon zegt: spring op één been!” De andere spelers moeten de opdrachten alleen uitvoeren als “Simon zegt” ervoor staat.

Speel Memory. Leg kaarten met afbeeldingen naar beneden op tafel en laat de kinderen om de beurt twee kaarten omdraaien. Als de afbeeldingen op de kaarten hetzelfde zijn, mag het kind de kaarten houden. Zo niet, moeten ze weer worden omgedraaid en moet het kind proberen te onthouden waar ze liggen.

Stoelendans, wie is er niet mee groot geworden? Zet stoelen in een cirkel en laat de kinderen eromheen lopen terwijl de muziek speelt. Wanneer de muziek stopt, moeten ze zo snel mogelijk een stoel vinden om op te gaan zitten. Zorg ervoor dat er één stoel minder is dan het aantal kinderen, zodat er telkens één kind afvalt.

Ballonnen poppen, ja leuk! Nou ja, voor veel kinderen wel dan. Blaas wat ballonnen op en verspreid ze over de kamer. Laat de kinderen rondlopen en de ballonnen kapot maken door erop te springen of door er tegenaan te slaan. Dit kan een hoop plezier opleveren!

Leuke spelletjes voor aan de kindertafel

Pictionary: Geef elk kind een vel papier en een potlood. Laat een kind een woord of zin trekken zonder te praten, terwijl de anderen proberen te raden wat het is. Het kind dat als eerste correct raadt, mag als volgende tekenen.

Bingo: Maak bingokaarten met afbeeldingen of woorden die passen bij het thema van het feestje of gewoon leuke dingen voor kinderen. Geef elk kind een kaart en gebruik snoepjes of kleine voorwerpen als markers. Roep dan woorden of afbeeldingen op en laat de kinderen markeren wat ze hebben op hun kaart.

Tafel-Twister: Plaats gekleurde stippen (gemaakt van papier of karton) op de tafel in verschillende posities. Noem dan een kleur en een lichaamsdeel (bijvoorbeeld “rood” en “linkerhand”) en laat de kinderen proberen dat lichaamsdeel op de juiste stip te plaatsen zonder andere lichaamsdelen van de tafel te tillen.

Kaartenhuis: Geef elk kind een stapel speelkaarten en laat ze om de beurt kaarten toevoegen aan een gezamenlijk kaartenhuis op de tafel. Het doel is om het kaartenhuis zo hoog mogelijk te bouwen voordat het instort. Het kind dat het kaartenhuis laat instorten, kan een grappige straf krijgen of gewoon opnieuw beginnen.

Tafelvoetbal (als je een tafelvoetbalspel hebt): Zet een klein tafelvoetbalspel op de tafel en laat de kinderen teams vormen. Ze kunnen dan tegen elkaar spelen en proberen doelpunten te scoren met de kleine voetballers.

Alleen aan de kindertafel spelen

Een kind speelt natuurlijk ook alleen. Hier zijn enkele leuke dingen die een kind alleen aan de kindertafel kan doen:

  • Geef het kind kleurpotloden, stiften of krijtjes en wat kleurplaten of blanco papier. Ze kunnen hun creativiteit de vrije loop laten door te kleuren en te tekenen.
  • Geef het kind een paar leuke puzzels die geschikt zijn voor hun leeftijd, zoals houten puzzels, legpuzzels met grote stukken of puzzelboekjes. Het oplossen van puzzels helpt bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden en probleemoplossend vermogen.
  • Geef het kind een vel met stickers en laat ze hun eigen kunstwerk maken door de stickers op papier te plakken. Dit kan ook helpen bij het bevorderen van de fijne motoriek.
  • Geef het kind wat Play-Doh of klei en laat ze hun eigen creaties maken. Ze kunnen figuren boetseren, vormpjes maken of gewoon hun handen gebruiken om te verkennen en te creëren.
  • Zet een selectie van leuke kinderboeken op de tafel en moedig het kind aan om plaatjes te kijken of er zelf een verhaal bij te verzinnen.