Kwaliteitsplein
Image default
Zorg

5 manieren om een slecht humeur te overwinnen

Een slecht humeur is een natuurlijk onderdeel van de rollercoaster van een menselijke ervaring en bij een langdurig slecht humeur schakelen veel mensen tegenwoordig een coach in.

Maar als je die gevoelens van woede, verdriet, pijn of irritatie hebt, kan het voelen alsof je midden in een storm zit.

Nou, dat zit je ook. Je zit eigenlijk midden in een gedachtestorm.

Je denken, op dat moment, is als een lagedrukfront dat over een weerkaart beweegt. Je kunt er niets aan doen, maar je kunt wel je reactie beheersen. Je moet ook onthouden dat, net als alle andere stormen, het weer voorbij zal gaan en er weer snel fris weer zal zijn.

Dus hoe kun je omgaan met die turbulente gevoelens van een slecht humeur, zonder een goede life coach of een goede leefstijlcoach?

  • Maak jezelf los van die innerlijke stemmen. Als je terugkijkt naar wanneer je stemming veranderde, zul je je waarschijnlijk realiseren dat dat was toen je gedachten je negatieve dingen begonnen te vertellen over wat er gebeurde. Het zijn dus niet alleen de omstandigheden die je slechte humeur veroorzaken, maar ook het verhaal dat je innerlijke stem je erover vertelt. Als je kunt, maak jezelf dan los van die gedachten door ze te negeren, je er niet mee bezig te houden en ze niet te geloven. Dan zullen de gevoelens die ze veroorzaken afzwakken.
  • Probeer het niet persoonlijk op te vatten. Als je slechte humeur het gevolg is van het gedrag of de woorden van iemand anders. Probeer jezelf dan uit de situatie te halen en bedenk hoe de ander het moeilijk moet hebben. Als hij of zij zich zo gedraagt, moet het erg stormachtig en ongemakkelijk voor hem of haar zijn. Als je neutraal of met medeleven op de ander kunt reageren, zal dat je stemming verbeteren.
  • Doe het wat rustiger aan. Een slecht humeur is over het algemeen erg energiek, je geest dwarrelt en overdenkt. Als je rustiger aan doet, zie je eventuele problemen helderder. Je kunt ademhalingsoefeningen, mindfulness of meditatie proberen om je te helpen.
  • Lichaamsbeweging. Het is algemeen bekend dat regelmatige lichaamsbeweging endorfine vrijmaakt, wat je stemming verbetert. Maar je hoeft geen sportschoolkonijntje te zijn, elke vorm van rustige lichaamsbeweging helpt.

Doe iets wat je leuk vindt. Dit klinkt voor de hand liggend, maar veel mensen die een slecht humeur hebben, blijven er maar mee zitten. Kijk in plaats daarvan naar een natuurprogramma, bel een vriend op enz. Ook al denk je niet dat het zal helpen, als je eenmaal begonnen bent, zul je waarschijnlijk merken dat de nare gedachten voorbij zijn.

Voordat ik deze blog schreef, voelde ik me geïrriteerd omdat ik vandaag niet veel had bereikt. Pas toen ik bijna klaar was, realiseerde ik me dat die gevoelens weg waren.

Ga niet zitten analyseren en je slechte humeur voeden, maar ga verder met je leven, totdat de storm is gaan liggen.

Veel succes, namens Coachregio!