Kwaliteitsplein
Zakelijke dienstverlening

Van een arbeidsmarkt met vaste banen, naar een ad-hoc markt van klussen en flexwerk

Na de Rabobank gaat de ING nu ook flink wat banen schrappen. 7.000 posities verdwijnen wereldwijd, waarvan 2.300 banen in Nederland. Zo’n 15% van de arbeidsplaatsen gaat verloren in Nederland, en in België worden 3.500 ING-banen geschrapt, 40% van het totaal aantal arbeidskrachten. De kranten staan weer vol van massaontslagen bij financiële instellingen in Nederland en bij bedrijven die voor die sector werken. Vooral bij de grootbanken loopt het aantal mensen dat hun vaste baan verliest in de duizenden, en ook in de verzekeringsbranche gaat het nu hard. Wat daarbij opvalt is dat veel mensen die hiermee in aanraking komen nog steeds moeite hebben om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit.

 Want wat is die nieuwe realiteit? Nou, die ziet er zo uit: de werkgelegenheid in de financiële sector loopt snel terug en in feite ben je boven de 45 als (te) hoogopgeleide manager of medewerker kansloos als het gaat om het vinden van een nieuwe baan. Daar komt nog bij dat overstappen naar een andere sector in Nederland over het algemeen moeilijk gaat en wat tenslotte ook niet echt helpt is dat de werkgelegenheid met betrekking tot vaste banen in veel takken van sport sterk terugloopt.

 Het is dan ook op zijn zachtst gezet opvallend dat veel organisaties nog steeds doorgaan met mensen vooral voor te bereiden op de oude arbeidsmarkt met sollicitatietrainingen en het leren opstellen van cv’s. De vraag is wat er dan wel zou moeten gebeuren. Dat is redelijk eenvoudig. Als er wordt geconstateerd dat we van een arbeidsmarkt met vaste banen naar een ad-hoc markt van klussen en flexwerk gaan (eigenlijk zitten we daar al lang in), dan moet je dus je programma en focus op outplacement leggen (Lees hier meer). Een outplacementbureau Carrièrepoort helpt werknemers met het vinden van een nieuwe baan. Dit gebeurd in drie fasen, met als uiteindelijke doel het realiseren van die nieuwe baan.

Voor meer info : http://carrierepoort.nl/