Kwaliteitsplein
Woning en Tuin

Plafondlampen of hanglampen?

Leuk dat je dit artikel over plafondlampen leest. Hoe kies je de juiste plafondlamp? En wanneer kies je voor een plafondlamp in plaats van een hanglamp? Natuurlijk kun je zomaar een lamp halen bij de locale bouwmarkt. Wat is het verschil en waarom zou je elders  je lamp kopen? Zoek je klassieke of moderne plafondlampen? Wat zijn de verschillende types plafondlampen?  Lees verder voor alle antwoorden.

Antieke plafondlampen

Antieke lampen behoren ouder te zijn dan 100 jaar. Nu duiden we er vaak een stijl mee aan. Deze ouderwetse stijl noemen we klassieke plafondlampen.  Denk bijvoorbeeld eens aan een lantaarn, of een takkenbos plafondlamp. Dit zijn typische klassieke voorbeelden.

Design plafondlampen

Dit zijn tijdloze ontwerpen die jaren mee gaan. Ze ogen eigenlijk altijd modern. Daar ligt de kracht van deze plafondlampen.  De kleuren en de vormen zijn strak en hedendaags. Denk bijvoorbeeld aan staal met transparant glas. Momenteel zijn houten plafondlampen erg populair. Maar dit is erg tijdsgebonden. Design lampen zijn juist tijdloos.

Robuuste plafondlampen

Het bekendste model is een ovale bak voorzien van een stevig raster. Dit is een typisch voorbeeld van industriële plafondlampen. Deze lampen verdienen niet de schoonheidsprijs.  Het ontwerp was simplistisch en pragmatisch.  De afwerking liet ook de wensen over. Eigenlijk was alles lelijk en robuust. En juist dat maakt deze lamp nu zo stoer en letterlijk “woest” aantrekkelijk. J

Plafondlampen in welke ruimte

In de woonkamer word geleefd. Hier moet het vooral heel gezellig zijn. Een platte plafonnière geeft goed licht en verspreid het licht over de totale ruimte. Dit zou ik voor de gezelligheid niet adviseren. Gezelligheid creëer je wel met plafondspotjes. Hierdoor is niet de hele kamer verlicht. Maar creëer je kleine sfeervolle lichthoekjes. In de slaapkamer staat vaak een bed en een kast. Maar wat hang je boven het bed? Een hanglamp is hier totaal niet praktisch. Kies daarom voor goede plafondverlichting.  Het doel is verlichten, sfeer is hier minder van belang. Daarvoor zijn de tafellampjes of kaarsjes rondom het bed. 

Samenvatting:  plafondlampen zijn de ideale sfeer makers in uw slaapkamer of woonkamer. 

Voor meer info : http://lichtinhuis.wordpress.com/2014/10/22/plafondlampen-welke-kies-je/