Kwaliteitsplein

Kruisboog Maken

november 19, 2013 0 Comment

Kruisboog Maken

Nederlandse Wetgeving
Een kruisboog wordt volgens de Nederlandse wet beschouwd als een echt wapen. Met de kracht waarmee pijlen afgevuurd worden kan men bij een ander serieuze schade aanrichten. Het houden van een kruisboog is in Nederland dan ook alleen toegestaan aan personen van 18 jaar of ouder. Daarnaast is het alleen toegestaan de kruisboog te gebruiken op eigen terrein en dient de kruisboog bij vervoer zodanig gedemonteerd te zijn dat deze niet direct gebruiksklaar is.

Zelf een Kruisboog Maken
Bij het maken van een kruisboog moeten er verschillende dingen samen kloppen om een goede balans te houden voor de kruisboog.

De keuzes maken begint al bij het bepalen welke materiaalsoort er gebruikt moet worden. Hout, kunststof en aluminium zijn, over het algemeen de gebruikte materialen voor het maken van een kruisboog. Vaak wordt er een combinatie van twee of meerdere materialen gebruikt om een kruisboog te maken.

Qua houtsoorten zijn er verschillende veelgebruikte soorten hout zoals Teak, Mahonie, Wengé en Merbau. Maar ook inlandse houtsoorten als beuken, eiken, noten en essen zijn zeer geschikt.

Het doel van de Kruisboog
Bij het maken van een boog is het belangrijk dat nagedacht wordt over het doel van de boog. Wilt u op lange afstand een doel kunnen raken, of gaat het meer om de korte afstand. Dit moet u in overweging houden bij het maken van de boog en de spankracht van de boog.

Met de spankracht van een boog wordt aangegeven met hoeveel kracht men de pees naar achteren moet trekken om de juiste schietspanning te krijgen. Er zijn verschillende berekeningen die gemaakt moeten worden voor u de juiste spankracht hebt. Daarnaast is het belangrijk dat u de juiste materialen gebruikt voor de boog. Deze wordt namelijk bij het aanspannen kromgetrokken en u wilt uiteraard niet dat deze breekt. Er zijn verschillende soorten hout die prima een stuk kunnen buigen zonder te breken. Hoe hoger de spankracht hoe dikker het gebruikte materiaal in het midden van de boog moet zijn, omdat hier de meeste kracht op komt te staan.

Bent u niet zo technisch ingesteld? Dan blijft een kruisboog kopen toch de beste optie.

Voor meer info : http://www.kruisboogkopen.com