Kwaliteitsplein
Onderwijs

Een digibord, wat is dat?

Het woord digibord is een afkorting van digitaal (school-) bord. Ze noemen het ook wel een smartboard. Digiborden nemen langzamerhand de plaats in van het ouderwetse krijtbord. Dit blijkt een enorme nuttige, maar ook leuke ontwikkeling te zijn voor zowel de leerlingen als de leerkrachten. Omdat een mens visueel is ingesteld, hebben leerlingen meer aandacht voor de lesstof wanneer deze digitaal wordt gepresenteerd. Want dat is waar het om draait bij een digibord; het visueel maken van onderwerpen. Of dat nou bij geschiedenis is, of bij rekenen of muziekles, het digibord is een aanwinst voor elk vak.

Wat kan een digibord?

Een digibord bestaat uit het bord, een beamer en een computer. Op de computer staat de lesstof die op het bord al het ware wordt geprojecteerd via de beamer. In het begin vraagt dat om enige kennis van de leraar, een training om om te gaan met het digibord in combinatie met de pc is niet moeilijk maar geeft vele malen meer inzicht in de mogelijkheden. Dat je bij het gebruiken van een digibord de bewerkingen op kunt slaan, is een grote meerwaarde. Hierdoor val je niet snel in herhaling, pak je de les in een nieuw uur zo weer op en is de informatie herbruikbaar.

Aandacht bij de les

De algemene opmerking die vaak wordt gehoord door gebruikers van het bord is dat de aandacht veel groter is dankzij het visualiseren via het bord. Een voorbeeld is het laten zien van filmpjes over bijvoorbeeld de tweede wereldoorlog of de middeleeuwen. Maar er kunnen ook grafieken worden getoond, muziek worden afgespeeld en ga zo maar door. Een ander gehoord voordeel is dat de actualiteit zoveel beter kan worden ondersteund door middel van het digibord. Discussies over politiek bijvoorbeeld kunnen worden begeleid met een uitzending van een politieke partij of een journaal. En dat is zeer waardevol!

Voor meer info : http://www.jfad.nl