Kwaliteitsplein
Internet

Radio

In 1895 zat het niet mee voor Nikola Tesla. Hij faalde namelijk hard in zijn experiment om een boodschap draadloos van zender naar ontvanger te versturen. Door het mislukken van zijn experiment brandde zijn laboratorium volledig uit en raakte hij al zijn spullen, documenten en investeringen kwijt. Gugliemo Marconi kreeg lucht van het experiment van Tesla en probeerde alsnog een boodschap te versturen. Het lukte de Italiaanse Engelsman om de boodschap over een afstand van enkele honderden meters te versturen. Hij was door zijn experimenten weggejaagd uit zijn eigen land, maar besloot om zijn werk in Engeland door te zetten. Het is nog jarenlang onduidelijk geweest wie nou eigenlijk de uitvinder was van de radio, Marconi maakte namelijk gebruik van 17 patenten van Nikola Tesla. Toen Marconi dan ook de nobelprijs kreeg voor het uitvinden van de radio was Tesla woest. Om hem toch een eer te bewijzen heeft de Rus postuum alsnog een patent toegewezen gekregen voor de radio.

Eerst kon men alleen morse codes verzenden en ontvangen via de radio. De codes bestonden uit korte of lange piepjes en waren bedoeld voor communicatie. Er bestaat nog steeds een volledig Morse alfabet. In 1906 vond men de elektronenbuis uit en werd het ook mogelijk om geluidsboodschappen te ontvangen. Dit zorgde er voor dat de eerste omroepen werden opgericht. De PCGG van Hans Schotanus is de eerste omroep van Nederland en ook een van de eerste in de wereld. In 1933 werdt de eerste autoradio geïnstalleerd zodat men ook onderweg kon luisteren naar muziek, nieuws en ander geluid. Door de uitvinding van de transistor werd het ook mogelijk om kleinere radio’s te ontwerpen.

Tegenwoordig kan men ook gemakkelijk alle zenders via online radio luisteren. De streams zijn van hoge kwaliteit en veel stations bieden dan ook nog eens extra digitale varianten aan. Zo heeft Radio 538 veel extra stations die alleen te beluisteren zijn via internet.

Voor meer info : http://www.radioguide.fm