Kwaliteitsplein
Huishoudelijk

Wasmachine

Geschiedenis van de wasmachine

Omdat het wassen op de hand een ontzettend zware en tijdinnemende bezigheid was zijn in de negentiende eeuw de eerste wasmachines ontworpen. In eerste instantie ging het hier om houten machines die met de hand werden aangedreven, maar langzamerhand ontwikkelde de wasmachine zich tot metalen apparaten waar een vuurtje onder bleef branden zodat het water waarmee werd gewassen warm bleef, tot natuurlijk de energiezuinige wasmachines die we vandaag de dag kennen. In het midden van de negentiende eeuw waren er commerciële wasmachines te koop in de verenigde staten en het verenigd koninkrijk, die werden aangedreven door stoom. De roterende wasmachine is in 1858 gepatenteerd door Hamilton Smith. Omdat elektriciteit nog niet veel beschikbaar was tot de jaren dertig van de twintigste eeuw werden sommige wasmachines aangedreven door een petroleum motor. Deze vroege voorbeelden van wasmachines bevatten natuurlijk geen centrifugeerfunctie, en daarom werden er speciale wringmachines gemaakt zodat je niet ook nog eens erg veel werk had met het uitwringen van de relatief gemakkelijk gewassen stoffen. Later zijn dat soort wringmachines uitgegroeid tot centrifuges: apparaten waarin de was werd rondgeslingerd zodat er vocht uit kwam. Die centrifuges werden tot en met de jaren negentig ook nog wel gebruikt, daarna was het steeds meer in de mode om een wasmachine te gebruiken met een ingebouwde centrifugefunctie.

Welk type wasmachine?

Er zijn verscheidene typen wasmachines in de omloop. Je kunt een onderscheid maken tussen trommels die bewegen op een horizontale as en wastrommels die bewegen op een verticale as. Daarnaast heb je bovenladers, waarbij de laadopening aan de bovenkant van de wasmachine zit, en voorladers: de meest voorkomende plaats waar je de was in de wasmachine kunt stoppen, voorin. Hier een aantal combinaties:

  • Bovenladers met een verticale as. Deze machines worden weinig in Europa verkocht maar zijn erg populair in landen als Amerika, Australië en Canada. De wasmachine heeft een roerder in het midden van de wastrommel. Er wordt gewassen doordat de roerder en de trommel ieder een andere kant op draaien en later dezelfde kant op gaan draaien.
  • Voorladers met horizontale as. Bij een wasmachine met een horizontale as wordt de was steeds uit het sop getild en valt er daarna weer in terug. Deze constructie wordt erg veel gebruikt in Nederland en heeft bepaalde voordelen: je kunt nog een andere machine bovenop de wasmachine zetten dus het bespaart ruimte. Door de doorzichtige deur kun je goed zien of het wassen allemaal goed gaat.
  • Je hebt ook bovenladers met een horizontale as: die werken in principe hetzelfde als voorladers met die constructie, er zit alleen een luikje in de trommel zelf waar je de was door kan gooien. Een bovenlader heeft het voordeel dat de deur minder snel gaat lekken: deze hoeft niet waterdicht te zijn.

Zoals gezegd wordt in Nederland vooral de voorlader veel verkocht: een type wasmachine dat er klassiek uitziet. Vaak heb je ook niet veel keus in ons land als je niet voor deze constructie wilt gaan: als je een bovenlader vindt is die vaak erg oud. Nieuw vind je ze vrijwel niet. In ons kikkerlandje zijn er wel andere zaken die je moet overwegen voor de aanschaf van een wasmachine. Tegenwoordig wordt er vooral gelet op hoe zuinig een machine is: verbruikt hij weinig water en weinig energie? Ook moet je bedenken of je het belangrijk vindt dat je was vrij droog uit de trommel komt: de centrifugeerfuncties van de apparaten verschillen namelijk nogal.

Aanschaf van een wasmachine

Voordat je een wasmachine aanschaft dien je dus na te denken over hoe zuinig het apparaat volgens jou moet zijn en hoe belangrijk je een sterke centrifugeerfunctie vindt. Je kunt uit machines kiezen met 1200, 1400, 1600 en zelfs 1800 toeren. Het gebruik van zo een hevige centrifuge is echter niet altijd erg milieuvriendelijk. Verder is het natuurlijk belangrijk hoeveel was je erin kwijt wilt kunnen: als je een tweepersoonshuishouden hebt dan is een 5 of 6 kg trommel wellicht prima. Heb je echter een heel groot gezin dan is het misschien handig om een trommel uit te zoeken waar 8 of 9 kg was in zal passen. Bedenk wel altijd of je wel genoeg ruimte hebt om 9 kg was op te hangen: anders heeft het namelijk geen zin om een grote wasmachine aan te schaffen. Veel mensen vinden het moeilijk om zo een keuze te maken aangezien ze niet weten hoe de toekomst er precies uit gaat zien: zullen ze veel kinderen krijgen in de komende 10 jaar? Je wilt namelijk wel dat een wasmachine een flink aantal jaren mee kan gaan. Vrijwel elk huishouden in Nederland heeft een wasapparaat, maar die machines worden lang niet altijd gekocht. Vooral in studentenwoningen is het erg gebruikelijk om een wasmachine te huren. Je hoeft dan geen grote uitgave te doen terwijl je niet weet of je nog erg lang in een bepaald huis zal wonen. De prijzen voor het huren van een apparaat zijn ook nog eens best redelijk als je een goede aanbieder vindt. Vaak wordt het aangeraden om een apparaat te huren zolang je in een huis woont waarbij de wasmachineaansluiting in de badkamer zit. Het apparaat gaat op zo een plaats sneller roesten, en als dat gebeurt hoef je de reparatiekosten niet te betalen als er een huurapparaat staat: de mensen van het wasmachinebedrijf regelen het dan. Op den duur is het natuurlijk wel voordeliger om zelf een machine aan te schaffen.

Voor meer info : http://www.deschouwwitgoed.nl/wasmachine