Kwaliteitsplein
Gezondheid

Schurft gaat rond

Er zijn de laatste tijd steeds weer meldingen van schurft bij mensen. De laatste melding kwam vanuit Groningen waar meerdere studenten last van de schurftmijt hadden. De schurft leek bijna uitgeroeit te zijn maar dit blijkt anders.

Om schurft uit Nederland te drijven is het dan ook handig dat veel mensen weten wat de symptomen van schurft zijn, hoe besmetting tegen te gaan en hoe te behandelen. Daarvoor is Schurft.info opgericht. Op deze website vindt u alle informatie over schurft zodat u kan helpen om de schurftmijt te verbannen.

Wat is schurft?

Schurft (Latijnse benaming: scabiës) is een besmettelijke huidaandoening. De ziekte wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dit zijn miniscule beestjes die in de huid gaan zitten en hier eitjes leggen, dit  veroorzaakt enorme jeuk. de schurftmijt is vooral ’s nachts actief. 
Scabies gaan zowel in de mensen als dierenhuid zitten. Het kan dan ook worden overgedragen van huisdier op mens of andersom.

Schurft bij mensen

Schurft kunt u krijgen door aanraking met een mens, dier of andere zaken waar de schuftmijt zich op bevindt. Wanneer er langer contact is met datgene, springt de schurftmijt over. Vervolgens gaat de scabiesmijt kanalen in de huid graven en legt daar eitjes in.

Door de allergische reactie van de huid krijgt u last van ernstige jeuk. de symptomen zijn merkbaar na twee tot 6 weken vanaf de tijd dat u besmet bent. Wanneer u eerder een huidaandoening heeft gehad zal u eerder de symptonen waarnemen omdat er dan eerder een allergische reactie van de huid plaatsvindt.

Wanneer iemand een zwak afweersysteem heeft kan schurft gevaarlijk zijn, denk aan ouderen of mensen met AIDS. Door de verzwakte weerstand kan de schurftmijt zich sneller voortplanten. Hierdoor kan er grote schade komen aan de huid, dit wordt Scabies Norvegica genoemd.

Favoriete plekken van de mijt

Scabiës hebben voorkeur voor bepaalde plekken, hier zal het dan meestal ook als eerst waarneembaar zijn.

– De handpalm 
– Tussen de vingers
– De pols
– Elleboog
– De voeten
– De navel
– De billen
– De geslachtsdelen

Symptomen

Om schurft goed te herkennen is het belangrijk dat u de symptomen kent. De symptonen van scabies zijn:

– Jeuk

– Schilferende gangetjes

– Blaasjes of pukkeltjes

Wanneer door de jeuk de blaasjes en pukkeltjes worden opengekrabt kunnen er ontstekingen ontstaan.

Besmettelijk

schurft is een zeer besmettelijke huidaandoening. Het kan op verschillende manieren worden overgedragen tussen mensen en dieren. Hieronder staan de verschillende manieren.

Intiem contact

De meest voorkomende manier van besmetting is via intiem contact. Het word dan ook gezien als SOA. (sexueel overdraagbare aandoening) De schurftmijt kan al overspringen binnen 20 minuten lichamelijk contact. Het zal niet direct waarneembaar zijn, de symptomen zijn namelijk pas na twee tot 6 weken zichtbaar.

Dier op mens

Het is ook mogelijk dat u besmet raakt door uw huisdier of andersom. Wanneer u huisdier last van schurft heeft en u heeft vaak uw kat op schoot kunnen de scabiës worden overgedragen. Andersom geld dit ook, dus als u schurft heeft knuffel dan niet veel met uw huisdier.

Beddengoed en kleding

Het is niet alleen besmettelijk via lichamelijk contact. Als u in een bed gaat liggen waar iemand met schurft ingelegen heeft kunt u het ook krijgen. Het zelfde geld voor kleding maar bijvoorbeeld ook de lievelings knuffel van uw baby.

Behandeling

Heb ik schurft? Op deze vraag heeft u waarschijnlijk nu wel antwoord op. Nu is de vraag nog hoe schurft behandeld moet worden. Hier vindt u verschillende manieren om schurft te behandelen. Ook vindt u hier de oplossingen voor schurft bij dieren.

Het is belangrijk dat niet alleen het besmette persoon of huisdier zich behandeld maar het hele gezin op het zelfde moment om zo verdere besmetting tegen te gaan.

Pillen of zalf 

Er zijn verschillende manieren om de schurftmijt te verdrijven. Dit kan doormiddel van een zalf of door pillen te slikken.

Tegen de schurft kunnen tabletten geslikt worden, dit zijn ivermectine pillen en deze heten Stromectol.

Wanneer u niet van pillen houdt kan er gekozen worden voor een zalf, deze crème dient over het gehele lichaam gesmeerd  te worden. De permetrinecrème heet Loxazol.

Tijdens zwangerschap en lactatie mogen de pillen niet geslikt worden! Dit kan schadelijk zijn voor het kind. Kies onder deze omstandigheden altijd voor het smeren.

Hygiëne

Na het slikken van de tabletten of het smeren van de zalf bent u er nog niet van af. Het is belangrijk om even extra goed om de hygiëne te denken. Was daarom uw kleren en beddengoed op een hoge temperatuur. Trek na het slikken of smeren ook schone kleren aan.

Behandeling van uw huisdier

Voor uw huisdier of vee zijn er ook verschillende manieren van behandeling. Het dier kan gewassen worden met een speciale shampoo, er zijn tabletten voor en nekdruppeltjes. Het beste is om hierover advies te vragen aan uw dierenarts, deze weet het beste wat bij uw dier past.

Voor meer informatie kunt onze website over schurft bezoeken.

Schurft informatie

Voor meer info : http://www.schurft.info