Kwaliteitsplein
Image default
Eten en drinken

Hoe ziet het productieproces van koffie eruit?

Omdat koffiebonen de vrucht van de koffieplant zijn, doorlopen ze een rijpingsproces voor ze geoogst kunnen worden. Eenmaal geplukt worden de koffiebessen op een van de twee manieren verwerkt. Het droge proces en het natte proces

Het droge proces is de oudere van de twee methoden en houdt in dat men de koffiebessen laat buiten in de zon zitten tot ze donkerbruin worden. De koffiebonen worden dan gepeld en de buitenste laag wordt verwijderd. Dit proces kan met een machine of met de hand gebeuren.

Het natte proces is een modernere methode om koffie te verwerken en houdt in dat de koffiebessen met water worden gewassen zodra ze geplukt zijn. Dit verwijdert al het vuil en puin van de bessen en begint ook het proces van het afbreken van de suikers in de vrucht. De koffiebonen worden dan in water gefermenteerd gedurende 12-48 uur.

Drogen van koffie

Na de gisting worden de koffiebonen gedroogd volgens een van de twee methoden: in de zon drogen of mechanisch drogen. Zondrogen is de meer traditionele methode en houdt in dat de koffiebonen worden uitgespreid op een groot oppervlak en laat ze in de zon drogen. Dit kan enkele dagen duren en is afhankelijk van het weer.

Bij mechanisch drogen daarentegen worden grote machines gebruikt om hete lucht over de koffiebonen te blazen en het vocht eraan te onttrekken. Dit proces is veel sneller dan drogen in de zon, maar het kan ook minder effectief zijn om de smaak van de koffie.

Als de koffiebonen gedroogd zijn, worden ze gepeld en wordt de buitenste laag verwijderd. De bonen worden dan gesorteerd op grootte en gewicht. Tenslotte worden ze gebrand om hun smaak en aroma naar boven te halen. Koffiebranden is een ingewikkeld proces, waarbij de temperatuur, de tijd en de luchtstroom van de brander geregeld moeten worden om de gewenste resultaten.

Na het roosteren worden de koffiebonen afgekoeld en dan tot de gewenste maalgraad gemalen. De gemalen koffie wordt dan met heet water gezet om koffie te zetten

Koffie zetten is een complex proces met veel variabelen die de uiteindelijke smaak van de koffie kunnen beïnvloeden. Daartoe behoren de soort koffieboon, de maalgraad, de zetmethode, en het water. De kwaliteit van de koffieboon is de belangrijkste factor bij het zetten van een goede kop koffie. De bonen moeten vers gebrand en gemalen zijn, en het water moet gefilterd zijn.

Eddy’s Coffee

Bij Eddy’s Coffee vind je de beste en lekkerste koffiebonen en filterkoffie. Je hebt ook veel keuze in verschillende soorten specialty koffie en decaf koffiebonen.